Blogul Dianei , caietul meu de însemnări online, l-am început în august 2021 și am povestit aici cum m-am hotărât să-l lansez și ce mi-aș dori să conțină. L-am imaginat ca un Blognotes de opinie, călătorii și alte finețuri  pe care să îl răsfoi(esc)ți oricând cu plăcere și care să rememoreze clipe de emoție și bucurie.

Începuturile

Sigur, toată întâmplarea asta frumoasă cu blogul s-a „copt” în timp și a avut mai multe puncte de pornire. Anii petrecuți în presă mi-au prilejuit multe întîlniri cu oameni minunați și mi-au injectat microbul curiozității, care a rămas la fel de „activ” și azi. În plus, activitatea de blogger a lui Cristi și toate evenimentele din sfera blogosferică craioveană mi-au redeșteptat pofta de scris. Și uite așa, Blogul Dianei a intrat în online, primele articole fiind dedicate unor domenii de care sunt pasionată iremediabil: artele plastice și teatrul . Am scris despre Salonul Artiștilor Plastici deschis în mijloc de august la Galeria Arta 1 și am cutreierat două zile centrul Sibiului pentru a vedea cât mai multe dintre evenimentele programate în cadrul Festivalului Internațional de Teatru.

Sibiul în Festival

Noi și Dan Perjovschi lângă “Ziarul Orizontal” 2021

fragment din “Ziarul Orizontal” 2021 realizat de Dan Perjovschi
fragment din spectacolul VISUL LUI DON QUIJOTE (filmare neprofesională, cu telefonul din dotare)

Călătoriile

Curiozitatea înseamnă, din punctul meu de vedere, călătorie și cunoaștere deopotrivă. Așa că pe lista mea de priorități de timp liber se înscriu călătoriile, în încercarea mea de a cuprinde cu pasul și privirea cât mai multe locuri din lumea asta mare. Așa am fost Hai Hui prin Țările din Apuseni cu oameni dragi, pasionați de fotografie, am descoperit Hunedoara Neștiută cu o parte din bloggerii olteni și am ajuns la două din schiturile de pe Valea Cheii cu prietenii noștri de-o viață (parcă așa se spune când împărtășești cu cineva întâmplări, sărbători și bucurii de peste 20 de ani, nu ?)

intrare în Galeriile Romane de la Roșia Montană

la drum prin Hunedoara Neștiută

oază de relaxare în comuna Peștișu Mic, județul Hunedoara

„vedere” din centrul comunei Roșia Montană

Schitul Iezer – Valea Cheii

Biserica Schitului Pahomie – Valea Cheii

Tot anul trecut am descoperit Serbia, cu oamenii ei primitori, mâncărurile delicioase, muzeele, cetățile și alte spații încărcate de istorie sau cultură . Am vizitat Belgradul în noiembrie, de ziua mea, iar spre sfârșitul lunii am dat o fugă până la Kladovo.

Muzeul Național al Serbiei

Noi trei, la o prăjitură aniversară

Cetatea Fetislam din Kladovo – în proces de restaurare

Ospitalitatea vlahilor de pe malul sârbesc al Dunării

Fieste gastronomice și bunătăți

În toate călătoriile mele am avut parte de experiențe culinare deosebite. Am gustat mâncăruri noi și m-am bucurat de ospitalitatea gazdelor. Am povestit pe larg despre Bunătățile din Ținutul Pădurenilor unde preparatele tradiționale, frumusețea costumelor populare și căldura localnicilor sunt tot atâtea motive pentru care recomand cu drag destinația și m-aș reîntoarce cu prima ocazie acolo. M-am lăudat și cu pâinea caldă, țuica și murăturile de Plenița dar și cu un Tort de sărbătoare cu trufandale, pe care l-am făcut de ziua lui Cristi.

tocană la ceaun în Ținutul Pădurenilor

Anul „blogosferic” 2021 l-am încheiat cu o superpetrecere găzduită de Pensiunea Agroturistică Jianca din care nu au lipsit preparatele tradiționale de Crăciun, superdelicioase, muzica de petrecere, buna dispoziție și un Secret Santa ce mi-a adus, cu puțină întârziere, un cadou minunat.

Filmele

În 2021 am redescoperit plăcerea mersului la cinema, după un 2020 cu atâtea restricții. Mai mult, am văzut două filme care m-au determinat să îmi schimb unele idei. Este vorba despre Dune, care m-a întors cu fața către SF (până atunci nu agream genul și am explicat de ce) și Regele Richard, un film aproape autobiografic despre Venus și Serena Williams, pe care le consideram „mașini de luptă” pe teren dar, după vizionare, am înțeles că sutele de ore de antrenament și un tată exigent și determinat le-a adus în topurile tenisului mondial. Am scris și despre House of Gucci, filmul care redă melodramatic destrămarea unei celebre familii din lumea modei și în care Lady Gaga, în rolul principal, demonstrează că poate fi deopotrivă și actriță de mare succes.

Teatru, arte, poezie, muzică

Într-una din serile cumplit de ploioase ale toamnei trecute am avut bucuria să asist la două evenimente culturale importante pentru Craiova. Este vorba de cea mai nouă premieră a lui Radu Afrim de la TNC, „Câine cu om. câine fără om”, un spectacol tulburător ce include mai multe povești despre relația om -câine, considerată de unii banală și derizorie, pentru alții fiind profundă și de neînlocuit. În pauza spectacolului și după am vizitat două dintre spațiile artistice care le-au oferit craiovenilor un adevărat spectacol pe simeze, în Noaptea Albă a Galeriilor.

fotografie din spectacolul “câine cu om.câine fără om ”, sursa foto : pagina de facebook Teatrul Național Craiova

Expoziția „Cutia Pandorei” la Galeria Arta 1- sursa foto Noaptea Albă a Galeriilor Craiova

Spre final de an, m-am reântâlnit cu haiku-rile Ramonei Bădescu care a lansat un nou volum de bijuterii din cuvinte, intitulat „Orologii din nori”. 2022 a venit cu armonie și bucurie, prin Concertul de Anul Nou găzduit de Filarmonica Oltenia.

A fost un periplu, sper eu plăcut prin Blogul Dianei, trecând în revistă toate momentele de bucurie pe care le-am trăit și pe care am simțit nevoia să vi le împărtășesc și vouă. Îmi doresc să am un an bun, cu multe evenimente și momente minunate și interesante, despre care voi scrie, evident, pe Blogul Dianei.

Să aveți un an frumos, așa cum vi-l doriți !

Diana Nedelcu

One Thought on “Blogul Dianei – (re)startul meu din 2021 spre scris”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *