Gucci rămâne unul dintre brandurile atât de „sonore” în lumea modei, încât nu am rămas insensibilă la advertorialele ce anunțau filmul „House of Gucci” . În plus, în centrul tuturor afișelor și clipurilor publicitare era Lady Gaga, despre care credeam până nu demult, că știe doar să facă bani din industria muzicală. După ce am văzut însă A Star is Born, am realizat că este o artistă complexă, ale cărei proiecte muzicale și actoricești merită urmărite. Așa că având suficiente motive să văd filmul, am ales din nou Inspire Cinema, unde vizionasem Dune și Regele Richard : Crescând Campioni.
Pe principiul „Socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg”, filmul nu mi-a confirmat așteptările. Credeam că vor fi multe scene axate pe podiumul de modă, fashion și glamour (sunt de genul feminin, nu am cum să nu le urmăresc). Filmul este însă o dramă pasională ce se termină tragic, inspirat din „poveștile” adevărate ale membrilor familiei Gucci, de la sfârșit de secol XX (scenele din film acoperă o durată apreciabilă de timp – 25 de ani) . Celebrul Ridley Scott a cumpărat la începutul anilor 2000 drepturile de autor ale cărții, The House of Gucci: A Sensational Story of Murder, Madness, Glamour, and Greed scrisă de Sara Gay Forden și după mai multe încercări de a forma o distribuție, a ales-o pe Lady Gaga în noiembrie 2019. Filmările s-au desfășurat din februarie până în mai 2021 și, iată, în noiembrie, premiera.
După cum ați văzut și în trailer, povestea filmului are în centru un personaj feminin, Patrizia Regianni (Lady Gaga), care zguduie din temelii imperiul Gucci. Fată de camionagiu (tatăl ei avea o firmă de transport), Patrizia se îndrăgostește de unul dintre moștenitorii Gucci, și odată intrată în celebra familie își canalizează toată energia pentru a acapara întreaga afacere. Inițial, Maurizio Gucci (Adam Driver), soțul ei, îi este aliat dar ulterior, o consideră „toxică” pentru existența lui și o îndepărtează. Lady Gaga strălucește, nu numai la propriu (poartă bijouri mari și extravagante), în aproape toate scenele filmului. Reușește să întruchipeze o femeie puternică, îndrăgostită nebunește de bărbatul ei dar și de averea lui, care recurge la orice mijloace, oricât ar fi de ilegale și imorale, pentru a-și atinge scopul.
Implicarea artistei în acest proiect cinematografic a fost una totală. Lady Gaga s-a pregătit pentru rol timp de un și jumătate și a vorbit cu accent italienesc mai mult de nouă luni, încercând să „conviețuiască” cu personajul. În rolul lui Maurizio Gucci, Adam Driver este un aristocrat, un bărbat fin ce se îndrăgostește nebunește de o fată de la periferie, se comportă politicos cu rudele și cheltuie milioane de lire pentru dorințele lui extravagante . În ce privește restul distribuției, regăsim o sumedenie de nume sonore : Al Pacino (absolut șarmant în tot ceea ce face și ce zice) în rolul lui Aldo Gucci, Jeremy Irons (șters și neconvingător ) în rolul lui Rodolfo Gucci, Salma Hayek (pe care am recunoscut-o spre finalul filmului) care se descurcă destul de prost în rolul unei prezicătoare/vrăjitoare (Pina). În film apare și românca Mădălina Ghenea, într-o secvență episodică (a se citi câteva zeci de secunde ) în rolul Sophiei Loren
După premieră, reprezentanții familiei Gucci nu au fost prea mulțumiți de povestea creată de Ridley Scott. Ei spun că familia nu a fost consultată și că unele cadre din film ar putea afecta intimitatea și moștenirea Gucci.
Coloana sonoră a fost una extrem de reușită și în ton cu subiectul filmului , fiind semnată de Harry Gregson Williams, compozitorul apelînd la fragmente din piese celebre, în special din muzica clasică. Cadrele și decorurile sunt spectaculoase, surprinzând viața luxoasă a familiei, multe dintre ele fiind filmate la Vila Balbiano a lui Aldo Gucci de lângă lacul Como, din nordul Italiei. De altfel, dacă sunteți fani Gucci și vă puteți lipsi de 1128 de dolari, o puteți închiria pentru o noapte. Dacă nu, sigur vă permiteți să plătiți un bilet la film. Și House of Gucci merită timpul și banii voștri
Diana Nedelcu
Acum, vreau să-l văd și eu 😉 mulțumesc pentru critică foarte interesanta !