Concertul de Anul Nou de la Filarmonica Oltenia este un eveniment la care încerc să fiu prezentă în fiecare an. Mi se pare că momentul este încărcat de fiecare dată de o prospețime aparte: membrii orchestrei și dirijorul sunt deschiși și zâmbitori, publicul este avid de muzică iar repertoriul cuprinde, în mare parte, lucrări muzicale celebre pe care le fredonezi (eu, cel puțin) mult timp după ce ai părăsit sala de concert. Pentru 2022, Filarmonica Oltenia le oferă melomanilor trei reprezentații ale Concertului de Anul Nou, vineri 7 ianuarie, sâmbătă, 8 ianuarie și duminică 9 ianuarie, începând cu orele 19.00. (în afișul evenimentului sunt anunțate două evenimente, dar la cererea publicului, a mai fost programată o reprezentație)

Ca în fiecare an, programul concertului este axat pe valsuri și polci celebre, compuse de Johann Strauss II (fiul), alături de lucrări semnate de Gioacchino Rossini, Piotr Ilici Ceaikovski, Jacques Offenbach, Pietro Mascagni, Theodor Rogalski, Camille Saint-Saëns, Iosif Ivanovici, Mihail Glinka, Dmitri Șostakovici, Grigoraș Dinicu şi Johann Strauss I (tatăl). . Aștept cu nerăbdare să mă instalez confortabil în fotoliul sălii de concert, pentru că de fiecare dată această muzică mă transpune în atmosfera fastuoasă a balurilor de odinioară, cu perechi în rochii foșnitoare și fracuri strălucitoare, ce pluteau pe ritmuri de vals.

Dmitri Șostakovici: Vals nr. 2 (secvențe din filmul Ana Karenina)

La pupitrul dirijoral se va afla BOGDAN VODĂ care este legat sentimental de scena Filarmonicii Oltenia, deoarece aici a debutat, în urmă cu 28 de ani. În prezent este dirijor permanent al acestei instituții și are o activitate prodigioasă, dirijând la pupitrul majorității orchestrelor filarmonice din țară, cu turnee, concerte și înregistrări în Franța, Marea Britanie, Polonia, Slovacia, Spania, Turcia. În paralel, conduce Orchestra „Concerto” a Universităţii Naționale de Muzică din București, unde este conf. univ. dr. al Departamentului de Compoziție, predând compoziție, armonie, forme și analize, orchestrație. În plan componistic, Bogdan Vodă a scris lucrări simfonice, concertante și camerale, care au fost interpretate în festivaluri naționale și internaționale.

dirijorul Bogdan Vodă

În cele două seri, la Concertul de Anul Nou vor răsuna acordurile celor mai populare valsuri şi polci compuse de Johann Strauss II (fiul), ale cărui compoziții sunt considerate de către specialiști chintesenţa muzicii vieneze : valsul „Dunărea albastră” op. 314, „Tritsch-Tratsch” Polka, op. 214, Polca „Tunete și fulgere”, op. 324, Valsul „Voci de primăvară”, op. 410. Finalul concertului va fi rezervat unei lucrări care încheie, cred eu, toate evenimentele de acest gen din întreaga lume: „Radetzky-March”, op. 228 de Johann Strauss I (tatăl). Este una dintre cele mai frumoase bijuterii muzicale, care are darul să transmită auditoriului o stare de bine în care se regăsesc optimismul, bucuria și euforia de AN NOU

Marșul Radetzky de Johann Strauss I (tatăl)

Pentru Concertul de Anul Nou dar și pentru alte evenimente muzicale din stagiunea Filarmonicii Oltenia, bilete puteți achiziționa de aici


Să aveți un an plin de armonie și să vă bucurați de muzică bună și evenimente culturale, diverse și interesante.

Diana Nedelcu

One Thought on “Concertul de Anul Nou cu valsuri și polci celebre la Filarmonica Oltenia”

  • M a incantat acest articol scurt dar documentat cu referinte si putina istorie si mai ales presarat cu sensibilitatea ta. Si multumesc pentru ilustrarile muzicale si pentru ocazia de a prinde timpul, de a l aduce la mine, sa l pot trai si eu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *