„Norii, orologii de puf

întorc timpul pe dos –

ding-dong „

Ramona Bădescu – „Orologii din nori”

Așa debutează cel mai nou volum de haiku-uri, „Orologii din nori”, al Ramonei Bădescu apărut în colecția Poesii a editurii Aius. Lansarea cărții a avut loc la mijloc de decembrie, la Galeria Arta 1, un spațiu care a găzduit de nenumărate ori evenimente în care poezia, muzica, artele plastice s-au întâlnit și au rezonat împreună. De această dată au „conviețuit” minunat haiku-urile Ramonei Bădescu cu lucrările a patru artiste, Ana Maria Cuteanu, Mihaela Olaru, Iustina Ursu și Cristina Vladilă, reunite în expoziția „reFacere”. Și cum nimic nu este întâmplător, atât expoziția cât și volumul de haiku-uri au avut același citat dostoievskian ca motto: „Frumusețea va schimba lumea”, semn că cele două evenimente erau menite să interfereze (de notat că Ramona Bădescu și Ana Maria Cuteanu s-au cunoscut după ce cartea ieșise din tipar iar expoziția era pe simeze )

imagini de la lansare – foto Cristi Nedelcu

Pe Ramo (Ramona Bădescu, nm) o știu de-o viață și am asociat-o dintotdeauna cu armonia. Are o „liniște” în priviri, în cuvinte și în mișcări care îți dau o stare de bine când comunici cu ea. Cred că pasiunea ei de a scrie haiku-uri este cea mai bună cale de a exprima în cuvinte „armonia” ce o caracterizează. Tehnica acestui gen poetic nu este deloc simplă și nici la îndemâna oricui. Ramona Bădescu a reușit însă să o stăpânească și „Orologii din nori” este al doilea volum de haiku-uri după „Floare de cireș” apărut în 2019 la aceeași editură, Aius.

foto Cristi Nedelcu

foto Daniel Botea

Volumul „Orologii din nori” a fost prezentat de către Nicolae Marinescu, directorul editurii Aius, Petrișor Militaru, redactor șef al revistei Mozaicul și Aurora Speranța, artist plastic . Fiecare dintre cei trei a susținut-o pe Ramona Bădescu în demersul ei de a promova haiku-ul și de a-i înțelege profunzimea. Petrișor Militaru, care semnează și prefața cărții, spune că haikuurile sunt adevărate tablouri lirice și trebuie citite lent, de cel puțin trei ori, pentru a le pătrunde miezul. Nicolae Marinescu consideră că este un pariu pentru cititor de a descoperi propria esență umană și de a surprinde trăirile în niște texte atât de scurte ce înmagazinează atât de multe sentimente.

Ramona Bădescu, citind din propriile creații

Pe Aurora Speranța, Ramona Bădescu a numit-o „îngerul frumosului”, reușind prin această sintagmă să sintetizeze pasiunea artistei pentru artele plastice, muzică și literatură și demersurile și proiectele ei ca acestea să comunice și să interfereze, spre bucuria iubitorilor de frumos. Dealtfel, Aurora Speranța a fost printre artizanii evenimentului, reușind să aducă împreună haiku-ul și artele plastice. Și, revenind la expoziție, sub genericul „reFacere”, patru tinere artiste au expus lucrări de grafică ( Ana Maria Cuteanu și Cristina Vlădilă ) și artă textilă ( Mihaela Olaru și Iustina Ursu ). Lucrările realizate în tonuri ce parcurg o scară de ocru și gri la roșu aprins, redau semne și simboluri aparținând deopotrivă religiei și artei populare. Curatorii expoziției au fost Emilian Popescu și Magda Buce Răduț.

Tăcerea-

Ce prilej minunat

Să dai o petrecere

Cu gândurile tale

Ramona Bădescu – „Orologii din nori”

Prima oară am răsfoit volumul, apoi l-am citit, apoi m-am oprit la haiku-urile preferate. Câteva o să le inserez aici, dar cel mai bine este să le descoperiți singuri și să le citiți pe îndelete. Volumul este cochet, de buzunar iar de această dată ediția este trilingvă, haiku-urile fiind traduse în limba engleză de Ioana Dragu și în limba franceză de Elena Gavrilă .

Fericirea –

ceașca de cafea

lângă fereastră

Happiness-

coffee up

near the window

Bonheur-

la tasse de cafe

a cote de la fenetre

Ramona Bădescu – „Orologii din nori”

Cred că haiku-ul a devenit pentru Ramona Bădescu și un mod de comunicare, pentru că nu s-a limitat doar la a scrie aceste bijuterii din cuvinte, ci și-a perfecționat tehnica organizând ateliere de haiku pentru copii și adulți. De fapt, apropierea Ramonei de copii nu este întâmplătoare deoarece le-a dedicat „Povești săltărețe”, volum apărut în 2020 (tot) la editura Aius și crează tot felul de întâlniri creative pentru ei .

Ca un bulgăraș alb

strălucești în somn

copilul meu

Ramona Bădescu – „Orologii din nori”

Să aveți Sărbători minunate și tihnite și să nu uitați niciodată că „Frumusețea va schimba lumea”

Iarna agață

globulețe

prin oraș

Ramona Bădescu – „Orologii din nori”

Diana Nedelcu

One Thought on “Haiku-uri, mici bijuterii din cuvinte”

  • Foarte bine venit acest up date, am citit si ultimul articol, cel cu haiku-urile. Tainice si intelepte. Mi au adus aminte de un haiku de un autor japonez, pe care l am citit acum 20 de ani si care zicea cam asa : ” ce chipuri aveau mama si tata cand s au intalnit”. Frumoasa curgere de idei, de cuvinte, de simtaminte in blogul tau, Diana.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *