Am descoperit Pensiunea Agroturistică Jianca cu ocazia întâlnirii de final de an cu bloggerii. Propunerea a venit de la Daniel și îi mulțumesc pentru asta, pentru că a fost o seară minunată, cu mâncăruri savuroase din bucătăria tradițională, vinuri alese, cadouri surpriză și muultă bunădispoziție. Dar să vă povestesc:

Câteva detalii despre pensiune : localizare și facilități

Pensiunea agroturistică Jianca este amplasată pe teritoriul comunei Almăj, la 2 km de râul Jiu și la 12 km de Craiova, în județul Dolj, cu acces la DE 70. Practic nu ai cum să ratezi locația, odată ce ieși din Craiova, deoarece este destul de bine semnalizată .

Pensiunea Agroturistică Jianca este relativ nouă în peisajul HORECA din Dolj. Inaugurată în urmă un an, locația a fost amenajată prin fonduri europene pe structura fostelor birouri administrative ale Complexului Agricol Sere Ișalnița . Acum este o clădire cochetă cu 16 locuri de cazare. Pensiunea dispune de 1 apartament cu terasă și 7 camere, dintre care una adaptată pentru persoanele cu dizabilități. Toate camerele sunt cu pat dublu iar ambianța este luminoasă și plăcută, fiind completată de ceramică de Horezu și piese de mobilier rustice sau cu motive tradiționale .

În pensiune poți petrece un weekend de voie, fără a risca să te plictisești. În spațiul exterior este amenajată o grădină cu foișor și loc de joacă pentru copii. Amatorii de plimbări au la dispoziție biciclete și binocluri, pentru că în apropiere se află rezervația Natura 2000 Coridorul Jiului. În interior este amenajată o sală de divertisment dotată cu darts, masă de biliard și ping-pong, dar și cu jocuri de societate (șah, table, remi). Inedită și pe sufletul meu mi s-a părut biblioteca cu sala de lectură, unde poți sta în tihnă cu cartea preferată.

Am lăsat la urmă partea agroturistică a pensiunii, pentru că mi se pare cea mai importantă și de luat în seamă. Practic locația de cazare este în strânsă legătură cu un complex de 13,5 ha de sere unde se cultivă legume (roșii, ardei capia dar în special, castraveți). Oaspeții pensiunii sunt serviți cu legume din producția proprie și cu tot felul de preparate din acestea. Cei care degustă o dată, sigur vor să ia și la pachet tot felul de bunătăți . Nici noi n-am făcut excepție și la plecare fiecare a cumpărat murături sau dulcețuri, după pofta inimii.

Masa și dansul -ingredientele de bază ale unei petreceri

Piesa de rezistență de la Pensiunea Agroturistică Jianca o constituie mâncarea . Nu sunt vreo mâncăcioasă, dar o superpofticioasă sunt sigur. De aceea apreciez calitatea mâncărurilor și ospitalitatea gazdelor, ori de câte ori am ocazia. Ni s-a spus că numele de Jianca a fost ales pentru pensiune ca un omagiu adus femeilor vrednice de pe lângă Jiu, care au contribuit cu munca lor la faima legumicolă a zonei. Nimic nu este întâmplător pentru că personalul pensiunii este în majoritate feminin, zâmbitor și deosebit de amabil (calități atât de apreciate de orice client). Să mai adaug că restaurantul, decorat în același stil cu ceramică de Horezu și lustre cu abajur de răchită, este luminos și aerisit și dispune de 48 de locuri.

Sala de restaurant, în așteptarea oaspeților

Dar să trecem la festinul culinar care ni s-a oferit. Am dat startul cu un aperitiv, deopotrivă de colorat și variat. De gust nici nu mai vorbesc. Așadar: salată de vinete cu ceapă, zacuscă și piftie, lebăr, tobă, șorici și jumări, sunculiță cu boia, brânză de capră, icre, roșii, măsline și obligatoriu, ceapă roșie. Pentru toate acestea ni s-au servit pâinici de casă, cu miez pufos și cu coajă rumenă și crocantă, stropite cu suc de roșii, înainte de a fi băgate la cuptor (cei care au crescut la țară, știu despre ce vorbesc). Este inutil să mai spun că majoritatea bunătăților descrise (cu excepția măslinelor cred) au fost preparate cu ingrediente din serele și ferma de animale proprii.

În ton cu mâncarea și frigul de afară, am fost serviți cu vișinată și țuică, făcute tot în partea locului. Eu am gustat din vișinată care a fost pe placul meu: aromată și cu tărie medie. Nu au lipsit vinurile oltenești și dacă a fost aperitiv și brânză de capră, obligatoriu a fost și Sauvignon Blanc.

La un noroc cu tăriile : vișinata și țuica

Și un sauvignon în completare

Masă oltenească de Crăciun fără sarmale nu există. Din acelea învelite în varză aurie, potrivit de acră, cu mămăliguță aburindă și ardei iute . Și un vin roze, să alunece mai ușor.

Și artileria grea: platoul de friptură, pentru cine mai putea după atâtea mâncăruri delicioase și sățioase deopotrivă. Servită pe un tocător scobit de lemn, friptură de porc la grătar cu cârnați de casă, cartofi tărănești și murături. Alături un Merlot roșu de Sâmburești, cu nuanțe de prune uscate. Am gustat din toate, ce să fac, nu puteam să ratez o asemenea provocare culinară.

Desertul a încununat masa . Și asta pentru că am mâncat un tort de ciocolată (pe sufletul meu, cum s-ar spune) , cu un blat pufos și însiropat, nu foarte dulce, evidențiindu-se astfel gustul intens de cacao. Și pentru un plus de savoare și crunch, tortul era acoperit cu nucă măcinată.

Spuneam că al doilea ingredient de bază pentru reușita unei petreceri este muzica și dansul . Noi ne-am bucurat de prezența formației Răzvan și Aurelia Beznă și a solistului Ion Cărămizaru, care ne-au încântat cu cântece vechi oltenești dar și cu unele din folclorul contemporan (nu știam că a apărut și un „hit” despre facebook). Bineînțeles că am încins niște hore și sârbe pe cinste, și în consecință am avut nevoie și de hidratare. Eu la capitolul ăsta am fost printre fruntași, adică la joc și la băutul de apă, vreau să zic.

Horă mare, horă mare – foto

Secret Santa – momentul minunat al cadourilor surpriză

Nu prea sunt adepta obiceiurilor sau sărbătorilor provenite de la export. Dar sun fan Secret Santa. Pentru că îmi aduce aminte de copilărie și de nerăbdarea cu care așteptam să văd ce cadouri mai primesc de Crăciun. Retrăiesc aceleași emoții și iubesc la nebunie aceste momente surpriză. Așa că Secret Santa la Jianca a fost savuros: toți au fost nerăbdători și curioși, nu doar eu, să vadă ce cadou li s-a pregătit. Au fost multe sticle de vin, ciocolate, cărți și pentru mine …. o scrisorică. În care mi se spune să stau cuminte că vine și cadoul. M-am bucurat tare și de scrisoare, și aștept cu nerăbdare cadoul. Doar este o surpriză nu ?

O seară fabuloasă, cu mâncare excelentă, vinuri de colecție, antren și multă voie bună la Pensiunea Agroturistică Jianca. Gazdele au fost minunate și primitoare dar și noi toți cred că am fost haioși (de frumoși și deștepți nu mai zic că suntem foarte modești :)) ) . În seara aceea ni s-a spus că încă mai sunt locuri pentru petrecerile de Crăciun și Revelion, dar nu bag mâna foc, că poate s-au ocupat între timp. Indiferent unde le petreceți, să aveți Sărbători frumoase alături de cei dragi, cu sănătate, belșug și liniște.

Diana Nedelcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *