Tort cu ciocolată albă și lime, cu căpșuni, afine, zmeură și coacăze, brodat cu fulgi de migdale și fistic și glazurat cu ciocolată neagră. Nu-i așa că sună într-un mare fel ? Vă asigur că gustul este divin și că merită să îl încercați și voi de sărbători. Eu l-am făcut prima oară de Paști (când fructele erau de sezon) și acum, de ziua lui Cristi. Rețeta nu îmi aparține, cantitățile și modul de preparare le găsiți aici. Deși am respectat în mare parte „originalul”, am modificat pe ici, pe colo câte ceva și vă redau mai jos varianta mea

Tort cu ciocolată albă și lime, cu căpșuni și fructe de pădure, migdale și fistic
Tort cu ciocolată albă și lime, cu căpșuni și fructe de pădure, migdale și fistic (arată bine în secțiune nu ?)

În călătoriile mele din țară sau străinătate îmi place la nebunie să încerc mâncăruri noi, autohtone. Dar, mai presus, de toate ador dulciurile, în special cele sofisticate, cu muuultă ciocolată. Câteodată le mai încerc și acasă, cu condiția ca rețeta să fie simplă și rapidă (nu sunt vreo mare prăjitureasă și nu imi place să stau mult în bucătărie). Tortul acesta a îndeplinit toate doleanțele mele: este sofisticat, delicios și ușor de făcut. Așadar, încep cu fructele. Este esențial să luați lime (2 bucăți) și nu lămâi, deoarece sucul și coaja acestui fruct fac diferența în gustul cremei. Apoi cam 750 de grame de căpșuni sau o variantă combinată (eu am folosit 500 gr de căpșuni și restul afine, coacăze și zmeură)

Fructele pentru tort- bogăție de culori și simfonie de gusturi
Fructele pentru tort- bogăție de culori și simfonie de gusturi

Deși în poză par de plastic, vă asigur că fructele au avut un gust neobișnuit de bun pentru această perioadă: au fost proaspete și parfumate, ca în sezonul lor. Și să trecem la partea mea favorită, ciocolata. Aveți nevoie de 600 gr de ciocolată albă și de ciocolată neagră pentru glazură. În rețeta originală sunt menționate 100 gr dar eu am folosit o cantitate dublă pentru că mi s-a părut că amplifică savoarea cremei de ciocolată albă cu lime. Pentru blat sunt necesare 400 gr de biscuiți (eu am folosit digestivi, că sunt mai puțin dulci) și 200 gr de unt, obligatoriu 82%grăsime (este bine să cumpărați un pachet de 250 gr, deoarece vă mai trebuie și la cremă). Nu uitați de fistic și de fulgii de migdale. Nu vă pot da cantități, că eu am folosit măsurătoarea „ochiometrică”. Să zicem cât încape într-un pumn de lady :))

Biscuiții pe podium, în armonie cu fisticul și migdalele
Biscuiții pe podium, în armonie cu fisticul și migdalele

Cam astea sunt ingredientele, la care se mai adaugă smântîna pentru frișcă (400 gr) . Să trecem la geneză. Pentru blat, mărunțiți biscuiții (eu am folosit un robot, dar puteți recurge la un ciocan de șnițele sau orice altă metodă) . Topiți 200 gr de unt și le adăugați peste „nisipul” de biscuiți, uniformizați ușor cu o lingură (de lemn sau spatulă de silicon) până când amestecul capătă consistența de nisip ud.

Pentru toate aceste cantități, am folosit o formă de tort cu diametrul de 26 cm. Se tapetează forma cu amestecul de biscuiți și unt topit (inclusiv pe pereții circulari). Nu este deloc complicat, trebuie doar să aveți puțintică răbdare.

Baza și pereții tortului
Baza și pereții tortului

Să trecem la cremă, care mi se pare „piesa de rezistență” a tortului, datorită gustului fabulos de ciocolată albă cu lime. Așadar, încălziți 250 gr de smântână pentru frișcă, adăugați cele 600 gr de ciocolată albă și amestecați ușor pentru a se topi și omogeniza (cu cât e mai mărunțită ciocolata, cu atât terminați mai repede). Apoi adăugați coaja rasă și zeama de la cele 2 lime, restul de 50 gr de unt din pachet și continuați să omogenizați. După care, lăsați crema să se răcească, până devine călduță. Pentru a fi sigură că se încheagă bine crema, eu am pus și un pliculeț de gelatină (l-am dizolvat în 100 ml de apă și apoi l-am încorporat în crema nu foarte fierbinte)

Cât se răcește crema, treceți la pregătirea fructelor. Le-am spălat cu grijă, le-am scurs în site, le-am uscat ușor cu prosoape de hârtie. Pentru acest tort, căpșunile sunt vedetele. Trebuie „fasonate” puțin, pentru a putea sta „pe picioarele lor” în forma de tort. Am tăiat cu grijă, o porțiune mică, după îndepărtarea codițelor, așa încât au căpătat stabilitate.

După ce v-ați asigurat că temperatura cremei este potrivită (să fie ușor călduță), turnați un strat subțire în forma de tort și apoi fixați ușor căpșunile „‘în picioare”. Apoi continuați să puneți cu grijă restul cremei, pe lângă căpșuni, până vor rămâne la suprafață doar „moțurile” lor roșii. Apoi adăugați celelalte fructe, în ce ordine vreți (eu le-am pus pur și simplu la întâmplare, în spațiile libere lăsate de căpșuni) . Odată terminate toate aceste operații, dați tortul la frigider, până se întărește crema.

Cât tortul s-a închegat la frigider, am pregătit glazura de ciocolată neagră. Eu am folosit cam 200 gr de ciocolată neagră 75 %, pentru că îmi place gustul intens de cacao, dar puteți alege și o ciocolată mai puțin amăruie. Am încălzit cantitatea rămasă de smântână pentru frișcă (cca 150 gr) și am adăugat ciocolata neagră cubulețe și am amestecat cu grijă. Am lăsat apoi să se răcească ușor .

De la ciocolată la glazură de tort
De la ciocolată la glazură de tort

Am scos tortul din frigider după ce m-am asigurat că crema s-a întărit și l-am „brodat” cu fulgi de migdale și fistic. Fisticul l-am mărunțit pentru a avea o structură asemănătoare cu a fulgilor de migdale. Apoi am turnat ușor glazura, cât se poate de uniform, incluzând și marginile de biscuit. L-am lăsat peste noapte la frigider (sau dacă îl faceți în prima parte a zilei, cred că îl puteți servi seara).

Pot să vă spun că am avut mari emoții când am scos suportul metalic și apoi am tăiat prima felie. Din fericire, a fost pe măsura așteptărilor: un tort minunat, cu o multitudine de arome, gusturi și texturi, împletite fabulos, cremos și fresh în același timp.

Tort cu ciocolată albă și lime, cu căpșuni, afine, smeură și coacăze, brodat cu fulgi de migdale și fistic și glazurat cu ciocolată neagră. Minunat la gust, rapid și simplu de făcut. Vi-l recomand să-l încercați de sărbători alături de cei dragi vouă. Să fiți sănătoși și fericiți și să aveți Sărbători tihnite și cu bucate alese.

Diana Nedelcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *