La mijloc de august Sala Arta  a fost din nou animată de un  public surprinzător de numeros pentru o perioadă de vacanță. Afișul de la intrare anunța deschiderea SALONULUI ARTISTILOR PLASTICI CRAIOVENI. N-am ratat ocazia de a fi la vernisaj, pentru că, de-a lungul timpului, un asemenea eveniment mi-a dat prilejul să am o imagine asupra artei craiovene la momentul respectiv și să mă întâlnesc cu artiști a căror companie îmi face o deosebită plăcere.

De acestă dată, amfitrioni au fost  2 dintre membrii noii conduceri a UAP Craiova: Emil Bănuți-președinte și Gabriel Giodea – vicepreședinte, alături de criticul de artă Cătălin Davidescu, care a deschis vernisajul, exprimându-și speranța că noua echipă să creeze o față mai dinamică și vizibilitate mai mare în spațiul național pentru filiala craioveană. Ceea ce sperăm și noi cu toții, cei care urmărim mișcarea artistică din Bănie.

O premieră pentru Salon a fost  acordarea de diplome și premii. S-au înmânat diplome pentru întreaga activitate, un premiu al Salonului și diplome de excelență. Nu a fost anunțat un juriu care a stabilit aceste distincții, dar inițiativa a fost calificată drept lăudabilă de către cei prezenți.

Să o luăm pe rând ca la moară, vorba bunică-mii, și să vă povestesc câte ceva despre premia(n)ți . Să-mi fie iertat dacă am uitat pe cineva, dar notițele mi le-am luat în grabă pe telefon. Din păcate, nu am avut măcar un flyer cu numele expozanților iar prietenul meu Emil Bănuți (adică dl președinte) mi-a zis că a avut atâtea pe cap cu evenimentul,  de la panotat la dat cu mopul, încât a uitat de acest detaliu, chiar esențial.

cu Emil Bănuți

Diplomele pentru întreaga activitate au fost acordate artiștilor : Vasile Buz, Alexandru Pascu, Nicolae  Predescu, Viorel Penișoară Stegaru, Gabriel Bratu, Ovidiu Barbulescu. Cei mai mulți dintre ei au fost prezenți la vernisaj. Emil Bănuți i-a numit pe bune dreptate “titani” pentru că fiecare dintre ei a influențat arta craioveană prin generațiile de elevi cărora le-au transmis dragostea pentru artă ( Alexandru Pascu, Nicolae  Predescu, Ovidiu Barbulescu) și prin zecile de lucrări care se găsesc în Muzeul de Artă sau în casele iubitorilor de artă craioveni.

lucrare de Gabriel Bratu
cu Viorel Penișoară Stegaru
lucrare de Vasile Buz

Alexandru Pascu are 84 de ani și a mărturisit că în ziua vernisajului s-au împlinit 67 de ani de cind a fost angajat ca pictor la Teatrul Național. Continuă să picteze cu aceeași pasiune iar lucrarea din Salon, un melanj între colaj și grafică, denotă că se reinventează mereu.  

cu Alexandru Pascu
lucrare de Alexandru Pascu

Intâlnirea cu Ovidiu Bărbulescu este tot timpul o bucurie, deoarece artistul, pe lângă meseria de dascăl, a derulat de-a lungul timpului și o susținută activitate de cronicar/critic de artă. Va scoate o carte în curând și pregătește și o expoziție pe care o va intitula “Smalțuri obogene”, inspirată din ceramica locurilor natale din zona Oboga-Bobicești.  

cu Ovidiu Bărbulescu

Premiul Salonului i-a fost acordat lui Alfred Rece (absent de la eveniment, din motive de carantină) pentru o lucrare în alb negru cu inserții de culoare, cu o profunzime aparte și desprinsă parcă din schițele pentru un film SF.

lucrare de Alfred Rece

A fost acordată de asemenea o diplomă de excelență pentru Micki și Zoela, poate cel mai drag și mai simpatic duo din viața artistică a Băniei. Este vorba despre Mihai Trifan, unul dintre cei mai nonconfirmiști artiști craioveni și sora lui Zoela, cea care îl susține și îl echilbrează în toată activitatea sa. În ediția de anul acesta, Mihai Trifan este prezent cu o lucrare realizată din colaje de materiale textile. Artistul nu s-a sfiit de-a lungul timpului să realizeze instalații  folosind licheni, cranii de animale, obiecte necovenționale, pe care le-a transpus artistic. Acum pregătește o expoziție pe care vrea să o deschidă la Galeria DâlgaArt.

lucrare de Mihai Trifan

Trebuie să vă mai povestesc despre Ioana Fluerașu (absentă motivat, din cauză sau mai degrabă datorită vacanței) care este prezentă cu o lucrare minunată în Salon (a reușit dintr-o bucată de lemn să surprindă încordarea și zveltețea unui picior de balerină), despre unul dintre “inorogii” Aurorei Speranța care inveselește expoziția, despre sculptura plină de nerv a lui Emilian Popescu, despre prelucrarea artistică realizată de Emil Bănuți a unor fotografii de familie așezate, cred, pe o scoarță țesută  care îmi aduce aminte de macatele bunicii și despre lucrarea pe sticlă a multregretatului Silviu Bârsanu.

lucrare de Ioana Fluerașu
lucrare de Aurora Speranța
lucrare de Emilian Popescu
lucrare de Emil Bănuți
lucrare de Silviu Bârsanu

Ar mai fi multe de spus dar și așa, am dat prea multe “spoilere” despre Salon. Vă las mai jos o serie de fotografii și cu alte lucrări, care merită toată atenția și prețuirea, cu speranța că, dacă aveți drum prin centrul orașului, v-am stârnit curiozitatea și o să vizitați Galeria Arta. Salonul este deschis până pe 31 august.

lucrare de Marcel Voinea
lucrare de Dan Nica
lucrare de Miruna Căminescu
lucrare de Cătălin Solcan
lucrare de Constantin Niculescu

Mulțumesc Cristi pentru companie, fotografii și înghețata de după.

Diana Nedelcu

One Thought on “Seară de vară la Salon”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *