Seară de duminică, ușor răcoroasă, cu un asfințit umbrit de nori indigo, în parcul în care stăpânește maiestuoasă Coloana fără Sfârșit a lui Brâncuși. Ce cadru putea fi mai ales pentru un concert de vioară și chitară clasică, pe muzică de Paganini, protagoniști fiind Alexandru Tomescu și Dragoș Ilie ? Pentru mine a fost o seară MAGICĂ, în care armoniile celebrului compozitor italian și arta marelui sculptor român au rezonat și au creat o energie UNICĂ. Îmi doream să îl ascult pe Alexandru Tomescu de foarte mult timp dar astrele nu s-au aliniat pentru mine când a concertat la Craiova . Așa încât, nu puteam să ratez concertul Paganini Magic, pe care cunoscutul violonist l-a susținut alături de chitaristul Dragoș Ilie atât de aproape de Coloana lui Brâncuși.

Turneul Stradivarius

Evenimentul a ieșit din tiparele concertelor de muzică clasică. Alexandru Tomescu nu a fost doar muzician, ci și povestitor, spre încântarea publicului. A vorbit despre geniul lui Paganini și despre cele șase viori Stradivarius pe care marele compozitor le-a deținut. Cinci dintre acestea au fost lăsate prin testament de violonist „rivalilor” săi din timpul vieții, iar cea de-a șasea este expusă într-o fereastră sigilată, în Palatul Primăriei din Genova. Odată pe an, vioara iese din lăcaș pentru câștigătorul Concursului Paganini, organizat la Genova. Alexandru Tomescu a fost laureatul acestei prestigioase competiții în 2005 și a avut bucuria să țină în mâini și să cânte la o vioară Stradivarius.

Din anul 2007, în urma unor concursuri i-a fost încredințată până în anul 2023 Vioara Stradivarius Elder-Voicu, Obiect de Patrimoniu Național, Categoria Tezaur. Cu acest prețios instrument, Alexandru Tomescu a inițiat Turneul Stradivarius, proiect cu finanțare privată, ajuns anul acesta la a XV-a ediție, și și-a propus ca sunetul acestei viori să fie auzit de toți românii.

„Turneul Stradivarius îl consider laboratorul meu de experimente muzicale, locul în care pot traduce în realitate ideile mele cele mai îndrăznețe. Fiecare ediție este ca un nou pariu pe care îl pun cu mine însumi în primul rând – cât de departe voi avea curajul să merg de data aceasta ?”

Alexandru Tomescu

Paganini -un onemanshow al timpului său

Turneul Stradivarius 2022 i-a fost dedicat anul acesta lui Paganini, pe care Alexandru Tomescu l-a considerat un Michael Jackson al timpurilor sale : un artist neconvențional, care cânta în picioare și fără partitură, cu mișcări ample și de efect pentru public, rupând unele coarde ale viorii și continuând să cânte până la final, scoțând strigăte bizare în timpul concertelor și imitând cu vioara sa sunetul flautelor, al trompetelor sau al păsărilor. Pe lângă vioară a fost pasionat și de chitară, caracterizând cele două instrumente în stilul său : „vioara este amanta mea, dar chitara este maestrul meu”. Este motivul pentru care genialul muzician a scris numeroase compoziții pentru vioară și chitară.

Alexandru Tomescu și Dragoș Ilie – excelența la pătrat

Repertoriul Concertului Paganini Magic a inclus 6 sonate pentru vioară și chitară – Centone di Sonate op.64 MS 112 . Muzica lui Paganini s-a bucurat de o interpretare excepțională, prin Alexandru Tomescu la vioară și Dragoș Ilie la chitară. Pentru cei care iubesc muzica clasică, Alexandru Tomescu este un nume ce poate fi considerat sinonim cu perfecțiunea, portofoliul său de concerte și proiecte muzicale, în țară și străinătate, fiind impresionant. Pe Dragoș Ilie l-am descoperit cu prilejul acestui turneu, și ca mulți alți tineri excepționali, cred că este mai cunoscut în străinătate decât la el în țară. La cei 25 de ani ai săi are licența la „Schwob School of Music” – Columbus State University iar acum predă ca asistent universitar la „University of Texas at Austin” și urmează în paralel studii doctorale la aceeași universitate. În ce privește activitatea concertistică, pregătește un concurs în Japonia și este angrenat în multe proiecte muzicale . Din 2021 este membru al cvartetului de chitară Austin Guitar 3 Quartet, iar albumul lor de debut „The Singing Guitar” a fost nominalizat pentru premiile Grammy. Nu cred că ar mai fi nimic de spus .

Sunetul muzicii

A fost magie, a fost bucurie, a fost energie. Acel sunet, deopotrivă de duios și diafan al viorii în armonie cu acordurile cambrate ale chitarei au creat o muzică care s-a revărsat peste toată suflarea aflată în Parcul Coloanei fără sfârșit. Undeva, aproape de final începuse vântul și se adunaseră tot mai mulți nori. Dar muzica aceea divină, cred că a oprit stihiile naturii. Ploaia a început la ceva timp după concert.

filmare neprofesională cu telefonul mobil

Nu știu dacă am reușit să redau cu telefonul puritatea și armonia muzicii și sentimentul de bucurie și relaxare al celor câteva sute de spectatori prezenți în parc. Vă pot spune doar că eu, Cristi și Camelia am fost fericiți. Grație muzicii lui Paganini, transpusă fascinant de Alexandru Tomescu și Dragoș Ilie. Atât de aproape de Coloana fără Sfârșit a lui Brâncuși. Am fost părtașă la acest eveniment fabulos datorită Rotary Club Târgu Jiu și mulțumesc pentru acest privilegiu.

Bucurie și armonie cu Alexandru Tomescu și Dragoș Ilie

Să fiți sănătoși și fericiți și în armonie cu muzica !

Diana Nedelcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *