Promisese de mult că vine la Craiova pentru a deschide o personală . Cel puțin asta imi răspundea mie la mesajele pe care i le adresam în social media, atunci când îi vedeam postările. Este vorba de Doru Cristian Deliu, artist plastic craiovean, stabilit în București ( la câteva zeci de kilometri, de fapt ). Și s-a ținut de cuvânt, în acest mijloc de vară fierbinte, cu o expoziție deschisă la Galeria Arta 1, ce îi definește felul de a fi – „Treceri”.
Doru Cristian Deliu a fost colegul meu de liceu. Era ușor atipic față de ceilalți băieți din clasă. În pauze prefera să rămână în clasă, nu pentru a învăța :)), ci pentru a desena (sunt sigură că o făcea și în ore, dar eu stăteam în fața lui, nu aveam cum să îl văd). Să nu vă închipuiți că avea foi de desen speciale. Desena pe bancă (învățam într-un laborator de electrotehnică cu mese galbene, lucioase, unde unii scriau copiuțe iar el imagina mașini cu forme ciudate sau personaje fantastice), sau pe spatele caietelor de la diversele materii. Când l-am întrebat acum de unde a moștenit această pasiune pentru artă, mi-a spus că de la bunicul lui. Avea un nume cu inflexiuni melodice, Romanți Ioniță, și era, fără să știe cred, un adept al picturii naive.
Ca foarte mulți din generația mea, cei care i-au stabilit drumul în viață lui Doru au fost părinții, care și-au dorit pentru copilul lor o carieră în finanțe bănci, meserie bănoasă și de viitor. Sigur, el a continuat să deseneze, și a avut șansa să fie descoperit de regretatul pictor Victor Pârlac, un adevărat formator de școală în artele plastice. A urmat cursurile Școlii Populare de Artă din Craiova și apoi și-a desăvârșit studiile la Universitatea de Arte București, secția grafică, clasa prof.univ. Mircia Dumitrescu.
„Treceri” este a doua personală deschisă de Doru Cristian Deliu la Craiova, la 25 de ani după expoziția de pictură de la Galeria Cromatic, în 1997. De data aceasta, artistul a venit pe simeze cu grafică, realizată în tehnica laviu, cu tuș diluat. Până acum nu mai văzusem o expoziție realizată integral în această tehnică și m-a uimit modul cum este redat volumul obiectelor desenate, prin efecte de umbră și lumină.
Elementul principal al expoziției îl constituie fereastra prin care se realizează „trecerile” dintr-o lume în alta, de la o trăire la alta, de la o așteptare la alta . Cred că este cea mai bună reprezentare pentru toate momentele vieții, când fereastra ne oferă trecerea către lumină sau întuneric, către anotimpuri sau sentimente.
Simbolurile cu care Doru Cristian Deliu își îmbracă ferestrele sunt mărul, libelula, păpădia, foarfeca. Diferite prin structură și funcționalitate, toate acestea întregesc registrul de trăiri al artistului. Mărul, simbolul păcatului biblic, este redat în toate formele lui, de la rotunjimile lucioase, la jumătăți mușcate și devorate până aproape de cotor și semințe. Ce metaforă artistică putea fi mai inspirată pentru a ilustra trecerea de la perfecțiune la măcinare și distrugere ? Interesante sunt două lucrări unde aceste resturi de măr capătă suplețea unor dansatoare sau arcuirea unor marionete.
Mișcările de marionete sunt reluate și la foarfecă, simbolul în care artistul strânge toate scrijeliturile și tăieturile care ni se întipăresc pe suflet și în minte, de-a lungul vieții. Foarfecile sunt reprezentate înfășurate și agățate în cui , ca un semn de protest la răul pe care l-ar putea produce dar și libere, într-o acțiune de distrugere și război. Se pare că acest simbol a intrat în subliminalul artistului încă din copilărie, fiind unul dintre principalele instrumente de lucru ale părinților lui, care erau croitori.
Libelula a fost aleasă pentru a reprezenta zborurile și zigzagurile pe care le încercăm de-a lungul timpului, în căutarea armoniei și fericirii atât de râvnite. Păpădia, cu coroana ei de puf stelar, surprinde cel mai bine fragilitatea și efemeritatea sentimentelor și relațiilor interumane. Sunt lucrări în care artistul reunește toate aceste simboluri, reușind să ilustreze simplu și perfect echilbrul atât de instabil al universului de senzații și iluzii în care supraviețuim.
Am zăbovit ceva timp în Galerie, alături de Cristi și Doru și ne-am adus aminte de începuturile lui artistice din anii de liceu și apoi de toate trecerile lui din sfera artei. Expoziția rămâne pe simeze până la sfârșitul lunii iulie si sunt sigură că dacă o veți vizita, vă veți regăsi într-una dintre trecerile imaginate de artist. Cu arta lui Doru Cristian Deliu, grafică sau pictură, vă puteți întâlni și virtual, accesând www.picturi.com/doru_deliu
Să fiți sănătoși și fericiți și să aveți parte de întâlniri pline de armonie.
Diana Nedelcu
Diana, am adorat acest portret artistic, am gasit atat de multa sensibiltate si in acelasi timp elaborare in aceste cuvinte, ilustrari, clmparatii… ceea ce ai scris tu este minunat si m a ajutat sa incerc sa intru in universul creatorului de la distanta, ceea ce este o performanta – posibila gratie condeiului tau. Superb. Multumesc.
Mulțumesc. Fiecare lucrare e o poezie în sine și excelează prin simplitate și grație. Cu toate astea, mesajele trimise către privitor sunt foarte puternice.
Mulțumesc mult, Diana!
Grație ție am „vizitat” virtual expoziția.
Felicitări Doru!!!
Cu mare drag ! Arta lui Doru Cristian Deliu merită cunoscută și apreciată !