Începuturile …..

Aventura Baloanelor a început cu un proiect. Creionat inițial pe hârtie împreună cu colegii mei de la ARIES Oltenia și partenerii noștri bulgari de la Incubatorul de afaceri Vidin si Incubatorul de afaceri din Montana . Care, de ce să nu recunosc, mi s-a părut inițial unul nebunesc. Or fi fost palpitante întâmplările citite în copilărie în celebra carte a lui Jules Verne (filmul l-am văzut cu sufletul la gură), dar noi eram o echipă de fete cu un singur băiat, Silviu, și în condițiile astea proiectul mi se părea și mai SF decât aventurile povestite de celebrul scriitor francez. Ca să nu mai lungesc vorba, “Aventura cu balonul, un nou produs turistic transfrontalier” a primit finanțare europeană și proiectul a intrat în linie dreaptă din 2016. Au fost achiziționate  2 baloane cu aer cald (unul în România și unul în Bulgaria). Nu pot să uit conferința de presă de prezentare a proiectului de la Craiova, care a fost un adevărat spectacol pentru jurnaliști, pentru că balonul a fost gonflat pe Aerodromul Balta Verde. Nu se mai văzuse așa ceva în Bănie, și era doar începutul.

Proiectul a fost implementat cu succes și a fost o încântare pentru toți cei care au participat la activitățile programate în cadrul lui. Mai mult, balonul ni s-a lipit de suflet (este inutil să vă spun că atitudinea mea s-a schimbat la 180 grade din prima zi când l-am văzut gonflat) și Aventura Baloanelor a continuat cu tot felul de evenimente, bucurând sute de oameni din Oltenia.

Când am zburat prima oară și cum am devenit contesă de Breasta

S-a întâmplat 2 ani mai târziu, într-o dimineață din ianuarie 2018, când terenurile din jurul Craiovei erau înghețate și parțial acoperite de zăpadă. Poate vă întrebați cum e posibil să se organizeze un zbor iarna. Vă pot spune că este minunat, pentru că acolo sus, aerul rece are o puritate aparte . Iar zborul ? În primul rând desprinderea este fabuloasă, pentru că am simțit cumva că îmi cresc aripi. Acea senzație de plutire, în care stai în nacelă ca într-un cuib și văzduhul te înconjoară din toate părțile .

După aterizare, surprizele nu se opresc . Urmează botezul zborului, un ceremonial aparte, din care nu vreau să deconspir prea multe deoarece vă doresc să aveți parte și voi de tot acest pachet de emoții unice. Vă spun doar că sunt contesă de Breasta, după numele locului unde a avut loc aterizarea. Diploma care atestă acest grad de noblețe o păstrez cu sfințenie și vă mărturisesc că este printre cele mai dragi „cartoane” primite până acum.

Bucurie și șampanie după ceremonie

diploma …..

….. cu titlul de contesă de Breasta

Aventura Baloanelorprimul festival al baloanelor cu aer cald  organizat la sud de Carpați.

S-a înscris în seria „Ce-ar fi dacă am organiza și noi …….”. Festivaluri sau evenimente cu mai multe baloane cu aer cald se organizaseră în Maramureș sau Ardeal, dar niciodată în Oltenia. Și cum ne plac provocările și adrenalina , în perioada 30 august-01 septembrie 2019, la Aerodromul Cilieni – Băilești, s-a întâmplat prima ediție a Festivalului “Aventura baloanelor”, eveniment ce s-a bucurat de un public numeros și a inclus concerte, activități pentru copii, prezentarea produselor locale. Au fost trei zile pline în care am văzut sute de oameni fericiți și am auzit atâtea exclamații și strigăte de surpriză și bucurie care ne-au răsplătit pe deplin tot efortul/alergătura/stresul/oboseala de a organiza acest festival. Spectacolul celor 4 baloane care se ridicau spre cer a creat senzație printre cei prezenți – imaginați -vă (o să vă ajut eu cu niște fotografii imediat) la răsăritul și apusul soarelui că cerul se colora cu baloane multicolore, care se ridicau ușor în aer, spre încântarea celor prezenți în nacelă și spre uimirea celor rămași la sol.

Flori și una dintre minunile ei, Maria,

După acest eveniment ne-am dat seama, că fără familiile și prietenii noștri care ne-au ajutat/sprijinit și au muncit cot la cot cu noi, nu am fi reușit să răspândim atâta fericire, în cele trei zile ale festivalului . Am fost o ECHIPĂ MAAARE ȘI UNITĂ, care a adus Aventura Baloanelor în Oltenia și a organizat în premieră un festival al baloanelor cu aer cald, la sud de Carpați, eveniment pe care ni-l dorim, anual, în viitor. (pandemia era ultimul obstacol la care ne puteam gândi că ne va împiedica să-l mai organizăm)

Prima școală privată pentru licențierea piloților de baloane cu aer cald din România a fost înființată la Craiova

Cred că din tot ce v-am povestit până acum, v-ați dat seama că pentru mine Aventura Baloanelor reprezintă un mix de implicare și fericire, cu fiecare eveniment care se petrece. Pentru Silviu, a devenit însă, de ceva timp un fel de filosofie de viață . Care s-a transformat într-o dorință arzătoare de a-și lua brevetul de pilot pentru balonul cu aer cald . Au urmat multe ore de teorie și a dat un examen din 9 (nouă !) materii . Bineînțeles, a fost și partea plăcută cu orele de zbor și momentul cu emoții, examenul practic de obținere a licenței de pilot. Trebuie să-l mai menționez aici pe instructorul lui, Mihai. Ilie Mihai. Serios, calm și calculat în timpul zborului, bonom, simpatic și glumeț, la sol. Dealtfel Mihai a fost un fel de instructor pentru noi toți cei din echipa care a demarat acest proiect, pentru că a avut răbdarea și amabilitatea să ne explice/povestească tot ce ne trecea prin cap să îl întrebăm despre balonul cu aer cald . Este inutil să vă mai spun că este o adevărată enciclopedie în ce privește aparatele de zbor și are performanțe încă neegalate în acest domeniu (mă refer la recorduri naționale – record de altitudine cu balonul, 11.063 m)

Întreg echipajul care l-a însoțit pe Silviu la examen

Silviu a contribuit și la înființarea primei școli private pentru licențierea piloților de baloane cu aer cald din România, care oferă celor interesați cursuri teoretice și practice cu calificarea de clasă balon cu aer cald. Și mai este o persoană care a apărut în majoritatea fotografiilor inserate aici. Pentru că este un fel de secund al lui Silviu. Care știe toate detaliile și chichițele procesului de gonflare /degonflare a balonului. Este Flori, colega mea și a lui Silviu iar Aventura Baloanelor nu se putea „scrie” fără ea.

Aventura Baloanelor, bloggerii și o lună plină, plină

Mă tot gândeam de ceva vreme să scriu un articol despre aventura mea cu balonul cu aer cald . Și ce prilej mai bun putea să fie decât un zbor ancorat la care au fost invitați toți blogoltenii ? Ne-am gândit că experiența fiecăruia va ajunge la cât mai mulți cititori, care iubesc zborul sau vor să experimenteze momente inedite. Punctul de întâlnire a fost SkyFunPredești unde, în așteptarea zborului, ne-am bucurat de soare și piscină . Spun în așteptarea zborului cu balonul, pentru că vântul ne-a întârziat planurile. Cred că nu exagerez dacă afirm că vântul este cel mai mare dușman al balonului cu aer cald pentru că la o viteză mai mare de 3m/s, este interzisă decolarea. Momentul a fost totuși bine fructificat pentru că Silviu a făcut o adevărată ședință tehnică, în care a povestit cum a început Aventura Baloanelor, a prezentat acest aparat de zbor și a dat detalii despre ce va urma.

ședința tehnică cu bloggerii – sursa foto Ion Mihăescu

Ineditul evenimentului a fost că toți cei care au dorit, puteau să facă parte din echipaj și să ajute la gonflarea/degonflarea balonului. S-au oferit mulți voluntari și undeva, aproape de asfințit a început Aventura Baloanelor cu blogoltenii. Pot să vă spun că a fost o mobilizare uriașă în sensul că fiecare avea rolul lui: unii au dat o mână de ajutor la desfacerea balonului, alții fotografiau, alții mai făceau câte o glumă , dar cei mai mulți priveau uimiți la ce se întâmpla în fața lor. Abia, când anvelopa a fost desfășurată, și-au dat seama ce dimensiuni impresionante avea balonul.

Când a început gonflarea cu aer rece, Marlyn Monroe ar fi fost invidioasă pe toți cei care și-au făcut poze cu pletele și hainele în vânt.

Gonflarea a fost finalizată de către Silviu care a pus în funcțiune arzătorul . A fost un adevărat spectacol de lumină, într-un asfințit ce se grăbea să lase loc nopții. Odată balonul gonflat, a fost ridicat pe verticală, sub privirile uimite ale celor prezenți

sursa Daniel Botea

Și de aici, a urmat un întreg șir de zboruri ancorate în care fiecare s-a urcat în balon și a privit pământul de sus. Pot să spun că am fost împreună cu bloggerii la multe evenimente, diverse prin specificul lor, dar niciodată nu i-am văzut atât de zâmbitori și fericiți ca în seara aceea. Se desprinseseră de pământ și pluteau în aer, într-o nacelă din răchită. Cu o lună plină, plină, ce dădea și ea lumină :)) Pentru cei mai mulți era o premieră, mult așteptată, după mai multe încercări eșuate.

sursa foto Ion Mihăescu

După ce toți cei prezenți au fost „luați” în balon, mobilizarea a fost la fel de mare și la degonflarea lui. Ce dovadă mai bună că toți trăiseră aventura și deja erau prinși de farmecul ei.

După degonflarea balonului, pe sacul ce adăpostea anvelopa – sursa foto Ion Mihăescu

Am încheiat seara cu un pahar de vin oltenesc și cu o simbolică decernare de diplome, care să ne aducă aminte de acest moment special. Și eu și Cristi am fost premiați de comandantul pilot Silviu Bratu și ne-a fost drag că i-am fost din nou alături.

Avem echipă, avem valoare – sursa foto Ion Mihăescu

Pentru mine a fost un episod fabulos din „Aventura Baloanelor” . Am retrăit oarecum atmosfera de la festival când atâția oameni s-au bucurat de magia și simplitatea zborului cu balonul cu aer cald. Sigur, aventura continuă și în viitor și nimic nu vă împiedică să o încercați și voi .

Să fiți sănătoși și fericiți și nu uitați că zborul înseamnă libertate și bucurie !

Diana Nedelcu

2 Thoughts on “Aventura Baloanelor – episod nou cu bloggeri și lună plină”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *