Luna mai a fost pentru mine și Cristi o lună plină în evenimente culturale și călătorii, care ne-au încărcat bateriile și ne-au făcut părtași la o sumedenenie de lucruri minunate. Nu puteam încheia această perioadă decât apoteotic, cu un regal teatral- Festivalul Internațional Shakespeare în care am strecurat o seară din seria Brânzeturi cum se cuVin cu degustare de vinuri de la Domeniul Bogdan și brânzeturi de la Delaco – Fan Brânză. Evenimentul a fost organizat de Asociația Bloggerilor Olteni si DicționarCulinar.ro iar amfitrionii serii au fost somelierul Vlad Buruga și Dan Cherăscu, directorul de vânzări de la Domeniul Bogdan, care ne-au povestit despre vinuri și Daniel Botea, președintele ASBO, care ne-a dat detalii despre sortimentele de brânză.

sursa Dana Ilie

Despre Domeniul Bogdan și viticultura biodinamică

Pentru Domeniul Bogdan, povestea în viticultură se scrie din anul 2011, și a început cu plantarea viilor pe o suprafață de 154 ha, situate în Dobrogea cea însorită, scăldată de Dunăre și Marea Neagră, într-o zonă cu rezonanță în cultivarea strugurilor -Murfatlar D.O.C., în apropiere de satul Peștera. Ceea ce definește și personalizează Domeniul Bogdan este că a scris istorie în domeniul viticulturii biodinamice, fiind prima fermă de acest gen din România. Până nu demult, credeam că această metodă de producere a vinurilor biodinamice este un fel de hipstereală în trend, dar după ce i-am ascultat pe Vlad Buruga și Dan Cherăscu, mă înclin în fața reprezentanților cramei de a aduce pe piața românească vinuri curate, obținute prin procedee ecologice.

podgoriile de la Crama Bogdan -sursa foto

Dar să vă povestesc pe scurt ce presupune conceptul de viticultură biodinamică: cultivarea viței de vie se face pe soluri fertilizate natural și în care intervențiile umane se limitează la lucrările mecanice specifice și la plantarea anumitor specii de plante, menite să asigure o armonie a ecosistemului local, strugurii sunt obținuți prin procedee agricole în care nu se folosește nicio substanță de sinteză (cu excepția sulfatului de cupru de mină, natural) sau organisme modificate genetic, vinul este obținut fără utilizarea vreunei drojdii selecționate, bacterii, enzime sau a altor biotehnologii în afara celor naturale și specifice zonei, în vase care asigură o geneză naturală a vinului, respectiv lemn și beton alimentar, ce permit micro oxigenarea necesară etapelor de dezvoltare până la produsul final;

Conceptul de viticultură biodinamică a fost aplicat la Domeniul Bogdan ca la carte și spun asta deoarece consultantul științific al cramei este Leonello Anello, doctor agronom în biodinamică, fondator al metodelor biodinamicii moderne, în 1990 și garant internațional al sistemului de certificare “Vini Biodinamici”. Certificarea de Ecologic a Domeniului Bogdan, a fost obținută în 2016, de la Austria Bio Garantie, Organism de Inspecție și Certificare activ încă din 1994.

Cu ce „duete” de vinuri și brânzeturi ne-am delectat

1.Cuvee Experience Rose (Fetească Neagră + Cabernet Sauvignon) și Aperifrais Delaco

Primul duo al serii a fost o asociere între un rose din gama Cuvee Experience de la Domeniul Bogdan și Aperifrais Provence. Cuvee Experience este o gamă de vinuri dedicată cupajelor, care este diferită de la an la an, în funcție de producțiile de struguri obținute. Cupajul degustat de noi, din Fetească Neagră și Cabernet Sauvignon, este un vin sec, produs în 2021, cu un procent de alcool de 12,5%, cu o culoare roz pal-beige și arome de citrice cu ușoare inserții de fructe de pădure. Cât despre Aperifrais Provence este o cremă de brânză și smântână pe care îmi face de fiecare dată plăcere să o degust, datorită adaosului de legume, ierburi aromate si  condimente. Totuși mixul de piper și ardei roșu a pus în umbră gustul vinului.

2.Premium Riesling (Rhin)  și Camembert  Ile de France

A urmat asocierea între un Riesling din gama Premium și brânza tipic franțuzească Camembert . Gama Premium de la Domeniul Bogdan a fost creată pentru a evidenția soiurile cultivate în aceste podgorii. Rieslingul pe care l-am degustat este un vin fresh, producție 2020, cu aciditate mai ridicată (5,5), cu arome florale și de iarbă proaspăt cosită. Camembert  Ile de France, o brânză moale, cu crustă de mucegai alb, cu un gust intens de ciuperci de pădure, a estompat aroma vinului.

Premium Riesling (Rhin)  + Camembert  Ile de France

3.Cuvee Experience (Sauvignon Blanc + Riesling Italian) și Brie Ile de France

Al treilea duet al serii a fost între cupajul de Sauvignon Blanc și Riesling Italian din gama Cuvee Experience și brânza Brie Ile de France. Vinul, producție 2021, cu tonuri galben verzui în pahar, are un gust proaspăt, cu tonuri de mere verzi și citrice. Brie, o brânză foarte asemănătoare cu Camembert-ul (dacă nu ești mare consumator de brânzeturi, e greu să le deoasebești), aflată în topul preferințelor francezilor, este o brânză cu textură mătăsoasă și crustă de mucegai alb, ușor sărată și cu gust de ciuperci ce păstrează mirosul lemnului.

Cuvee Experience (Sauvignon Blanc + Riesling Italian) și Brie Ile de France

4.Primordial Chardonnay + Havarti Castello – duetul meu preferat

Următoarea asociere, între Chardonnay din gama Primordial și Havarti Castello mi s-a părut părut perechea perfectă vin- brânză din tot ce am degustat la această întâlnire și aș alege-o oricând pentru o masă festivă și o companie specială. Gama Primordial a fost creată de renumitul oenolog Phillipe Cambie, unul dintre oamenii care și-a pus amprenta pe vinurile produse la Domeniul Bogdan. Vinul , de un galben intens strălucitor, ca bobul de grâu, ușor maturat timp de 4 luni în butoi, este deopotrivă mineral și exotic la gust, cu arome fructate . Un vin VĂRATIC prin culoare, gust și arome, o adevărată delectare pentru ochi, nas și papile gustative. Cu Havarti am făcut cunoștință de curând și a fost dragoste la prima degustare, pe care mi-o mențin și la asocierea cu acest vin. Culoarea de un galben provocator este în ton cu vinul, se remarcă prin suplețe în textură și un gust și aromă ce te plimbă prin mai multe registre, de la dulce caramel la unt ușor sărat: obrânză COMPLETĂ. Asocierea între Primordial Chardonnay și Havarti Castello mi s-a părut un CURCUBEU de gusturi și arome.

Primordial Chardonnay + Havarti Castello – foto Mircea Vasiluță

5.Premium Cabernet Sauvignon și Emmentaler Delaco

Al cincelea duet al serii a introdus în scenă vinurile roșii. Un cabernet sauvignon, un vin rubiniu, cu arome intense de fructe de pădure și prune uscate în asociere cu Emmentaler, o brânză de origine elvețiană, cu un gust ușor dulceag, celebră prin găurile sale .

Premium Cabernet Sauvignon + Emmentaler Delaco, foto Mircea Vasiluță

Odată cu vinul roșu am testat și oferta gastronomică de la Trattoria Il Calcio Craiova , restaurant găzduit într-o frumoasă casă de patrimoniu. Am ales bruschetele mixte, pentru că asocierea între pâinea prăjită, ușor crocantă, și celelalte ingrediente, a fost tot timpul pe placul meu.

6. Feteasca Neagra Patrar și Grana Padano Delaco D’Exceptie

Seara a fost încheiată de duetul Feteasca Neagră Patrar și Grana Padano Delaco D’Exceptie. Pătrar este primul vin certificat biodinamic din România iar numele lui a fost inspirat din influența fazelor lunii asupra agriculturii biodinamice. Practic, geneza acestui vin este strâns legată de momentele potrivite în vinificație cu ajutorul calendarului lunar. Fiind Fetească Neagră, Pătrar este un vin plin, de un roșu intens, cu arome de fructe tomnatice coapte. Grana Padano, unul dintre sortimentele mele preferate de brânză, maturată, cu un melanj de arome dulcege, dar și de alune și nuci, s-a armonizat bine cu vinul.

A fost o seară specială pentru mine pentru că am aflat informații noi despre un domeniu curat și foarte apropiat de natură , în care Domeniul Bogdan a fost deschizător de drumuri în România : viticultura biodinamică . Am descoperit natura într-un pahar cu vin și m-am bucurat de o companie plăcută, într-o ambianță specială !

Să fiți sănătoși și fericiți, să vă bucurați de vinuri de calitate și de momente speciale !

Diana Nedelcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *