Tort cu jeleu de trandafiri- cred că nu ați auzit prea des de o asemenea rețetă și sunt sigură că măcar din curiozitate v-ați încumeta să îl degustați, nu-i așa ? Sincer, l-am imaginat nu să mă laud (deși mă bucur că a ieșit o delicatesă), ci ca să pun în valoare gustul și parfumul inimaginabile ale produselor din trandafiri. Mă refer la dulceața, siropul și lichiorul de trandafiri pe care le creem, eu și Cristi, cu ajutorul mamei, în casa bunicilor mei de la Plenița, pe care am transformat-o de câțiva ani în casa_cu_trandafiri.
Așadar, m-am gândit că pentru un tort cu jeleu de trandafiri, cel mai nimerit ar fi un blat fin și pufos și o cremă ușoară de vanilie. Ambele au evidențiat cromatica, parfumul și gustul jeleului de trandafiri. Blatul l-am mai folosit pentru o prăjitură cu dulceață de coacăze, învelită în frișcă și presărată cu fulgi de ciocolată, care a fost un excelent desert de weekend. Vă asigur că este printre cele mai fine blaturi de prăjitură pe care le-am gustat, și țineți cont că dulciurile ocupă un loc de frunte între plăcerile mele vinovate. Rețeta blatului am descoperit-o aici, dar o să vă descriu și eu ingredientele și modul de preparare .
Ingrediente și mod de preparare pentru blat
- 9 albușuri
- 2 gălbenușuri
- 80 gr zahăr (eu am folosit zahăr pudră, deoarece se încorporează mai ușor)
- 15 gr zahăr vanilat
- 30 gr făină
Pentru început am bătut albușurile, adăugând zahărul pudră în cantități mici, și zahărul vanilat. Apoi am încorporat cele două gălbenușuri , cu o spatulă de silicon, cât am putut eu de delicat pentru a nu strica „neaua” de albușuri. Am adăugat făina, pe care am cernut-o, și am amestecat la fel de lin. Am turnat conținutul într-o formă de tort rotundă cu diametrul de 26 cm și am dat-o la cuptor pentru 15-20 minute, până când culoarea blatului a devenit aurie. Evident, am folosit și testul scobitorii să mă asigur că este copt.
Ingrediente și mod de preparare pentru crema de vanilie
Pentru crema de vanilie am folosit rețeta pe care o puteți găsi aici, dar eu am redus cantitatea de zahăr, deoarece jeleul este preparat din sirop de trandafiri și nu voiam un desert foarte dulce, în care să nu se mai evidențieze aromele. Așadar, ingredientele folosite de mine pentru cremă sunt:
- 500 ml lapte
- 6 gălbenușuri
- 100 gr de zahăr
- 65 gr de făină
- esență de vanilie (fiolă)
Am mixat gălbenușurile cu zahărul, până când am obținut un amestec omogen, galben pai și apoi am încorporat ușor și făina. Am încălzit laptele aproape de fierbere, adăugând jumătate din fiola de esență de vanilie, și apoi l-am turnat încet peste conținutul de gălbenușuri, zahăr și făină , amestecând tot timpul pentru omogenizare. Tot acest amestec diluat l-am pus din nou pe foc moderat și am continuat să amestec uniform. Este momentul cel mai delicat al preparării cremei, pentru că în câteva minute se îngroașe și trebuie acordată o mare atenție amestecării, pentru a nu avea cocoloașe sau a nu se prinde pe cratiță. Fericită că am depășit momentul și am obținut o cremă fină și lucioasă, am lăsat-o să ajungă la temperatura camerei.
Ingrediente și modul de preparare pentru jeleul de trandafir
Pentru jeleu, am folosit siropul de trandafiri. Sigur, nu este un produs pe care să îl găsiți pe toate drumurile dar noi îl preparăm în casă, mai avem câte ceva în cămară și vă putem ajuta, dacă doriți să îl degustați sau să preparați un astfel de tort. Ingredientele folosite pentru jeleu au fost :
- 300 ml sirop de trandafiri
- 10 gr de gelatină
Am pus gelatina într-un castron, am turnat apă rece atât cât să o acopere și am lăsat-o la hidratat câteva minute . Am încălzit siropul ușor, am adăugat gelatina hidratată și am amestecat până la omogenizare. Amestecul l-am dat la frigider, să se coaguleze mai repede.
A urmat etapa în care am îngemănat toate componentele. Am întins crema de vanilie pe blat cu o spatulă, străduindu-mă să o fac cât mai uniform, deși, recunosc, mai am mult de lucru la capitolul ăsta. Apoi am aplicat jeleul de trandafiri. Cantitatea preparată de mine a fost pentru un strat subțire de jeleu, deoarece nu voiam ca dulceața și aroma siropului de trandafiri să eclipseze total celelalte gusturi și texturi. Tortul l-am pus în frigider pentru câteva ore bune, pentru ca blatul să fuzioneze perfect cu crema și jeleul.
Degustarea am făcut-o în familie, cu Cristi, mami și verișoara mea Carmen, ce trăiește în Franța, patria deserturilor. Plăcerea ce se oglindea pe fețele lor și cuvintele de apreciere m-au convins că reușisem un tort fin, ideal pentru după amiezele de vară. Asocierea unui blat aproape ca o spumă, cu o cremă ușoară de vanilie și un jeleu de trandafiri cu o aromă intensă, dulce amăruie, a fost un pariu câștigat pentru o adevărată delicatesă . Acum îmi propun să creez un desert în care vedeta să fie lichiorul de trandafiri, dar trebuie să îl mai „coc” puțin în minte, până să îl prepar și să vi-l dezvălui aici.
Să fiți sănătoși și fericiți și să aveți parte de momente dulci !
Diana Nedelcu
Vreau și eu !
Hei, cùnd vii în România, fac unul special pentru tine !
Sunt foarte frumoși trandafirii tăi!! Oare ce soi sunt? Din ceea ce văd în poză, par a fi cățărători…sau mi se pare mie?
Am și eu vreo 3 tipuri de trandafiri de dulceață, însă sunt trandafiri tip tufă, nu cățărători!
Mulțumesc pentru aprecieri. Din ce am citit despre ei, se numesc trandafiri de Damasc. Și într-adevăr sunt cățărători. Sau există și o altă variantă:)) I-am lăsat să crească mai mult și i-am întins pe suporți. Indiferent de tipul lor merită să prepari tortul: este foarte fin și cu o aromă aparte
Da, sunt convinsă că merită încercat tortul, arată foarte fin și sunt sigură că aroma de trandafiri este extraordinară.
Sunt mai multe soiuri de trandafiri de dulceata, asta este tot ce contează!