Din când în când, mă mai apucă așa câte un avânt să bucătăresc câte o prăjitură, care după cum știți presupune ceva mai multă atenție decît un fel de mâncare (mai mult sau mai puțin sofisticat). Sigur, ca să pornesc în această aventură (spun asta pentru că în majoritatea cazurilor experimentez ceva nou, care habar n-am cum va ieși) trebuie să văd/gust un produs atât de apetisant/delicios încât să îmi doresc să îl creez și eu. Și o altă condiție obligatorie este ca respectivul produs să fie ușor de făcut pentru că nu prea îmi place să stau prea mult în bucătărie. Prefer mai mult statutul de invitat în altă bucătărie/sufragerie :))

Ingredientele pentru prăjitură

Ce m-a tentat la această prăjitură a fost blatul, care are o textură fină și pufoasă deopotrivă . L-am descoperit într-un clip pe care îl puteți viziona aici . Și pe blat mi-am imaginat eu că o dulceață de coacăze s-ar potrivi excelent. Și am învelit tot într-o frișcă proaspătă. Și am presărat niște fulgi de ciocolată neagră (fără ciocolată, viața e pustiu). Și rezultatul a fost oau. Dar să nu mă mai laud atât, să vă spun ingredientele :

ingrediente pentru blat :

  • 9 albușuri
  • 2 gălbenușuri
  • 80 gr zahăr (eu am folosit zahăr pudră, că se încorporează mai ușor)
  • 15 gr zahăr vanilat
  • 30 gr făină

ingrediente pentru frișcă

  • 400 ml smântână pentru frișcă
  • 1 pliculeț de zahăr vanilat

dulceață de coacăze (cca 150-200 gr)

Așadar, am bătut albușurile, adăugând zahărul pudră în cantități mici, și apoi zahărul vanilat. Apoi am încorporat cele două gălbenușuri , cu o spatulă de lemn, cât am putut eu de delicat pentru a nu strica „neaua” de albușuri. Am adăugat făina, pe care am cernut-o, deasupra amestecului și am amestecat la fel de lin.

spuma de albuș cu zahăr

amestecul final cu gălbenușuri și făină

Am tapetat o tavă (cam 20/10cm) cu unt, am turnat ușor compoziția și am dat-o la cuptor pentru 10-15 minute . Practic până blatul a devenit auriu. Am mari emoții când coc ceva pentru că nu prea sunt prietenă cu cuptorul . De data aceasta însă am nimerit-o, pentru că după ce s-a răcorit, blatul arăta într-un mare fel. L-am acoperit cu dulceață de coacăze, înfiripată adhoc. Păstrasem la congelator de anul trecut o mână de coacăze (cam 150 gr ) din grădina de la Plenița. Le-am fiert cam 15 minute cu 2 lingurițe de zahăr și a rezultat o dulceață-peltea translucidă și de un ciclam intens. Sigur, dacă nu aveți coacăze prin congelator ca mine sau dulceață de gen în cămară, puteți folosi orice alt amestec de fructe. Și o spumă de căpșuni ar merge, că tot sunt de sezon. Am bătut repede frișca (știți regula: smântâna pentru frișcă trebuie să fie rece, să nu aveți emoții), am îmbrăcat blatul și am ras ciocolată neagră pe deasupra (plăcerea mea vinovată).

Rezultatul a fost peste așteptări. O prăjitură care se topea în gură efectiv, fină, pufoasă, răcoroasă și aromată deopotrivă . Minunată. Exclamațiile lui Cristi „Oau, ce bună e ” și a ale lui Vlad „e bună rău” (expresia asta e superlativul absolut la el) m-au dat gata. Le meritam din plin, totuși :)).

Să fiți sănătoși și fericiți și să vă bucurați de momente dulci alături de cei dragi !

Diana Nedelcu

One Thought on “Prăjitură de weekend, răcoroasă și rapidă”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *