Auzisem de vinurile de la Liliac dar nu avusesem ocazia să le degust . Prilejul s-a ivit acum, la final de Cireșar, la degustarea cu numărul 52 organizată de Asociația Blogerilor Olteni și dicționarculinar.ro. Amfitrioni au fost Alexandru Zeca, reprezentant zonal Liliac și Daniel Botea, președintele ASBO

Liliac – „Apărătorul vinului transilvănean”

„Apărătorul vinului transilvănean” este unul dintre sloganurile brandului și îmi place să cred că îl respectă cu brio după vinurile degustate în seara dedicată acestora. Liliac, un nume cu o sonoritate aparte, este legat de una dintre legendele transilvane: micile vietăți cu același nume ce se rotesc deasupre viilor și le protejează de dăunători . Povestea se scrie din 2010, sub patronat austriac . Acum Liliac deține 52 de hectare de vie în podgoriile Batoș și Lechința . Brandul însumează în prezent 30 de etichete ce prezintă sortimente albe, rose și rosii de cea mai bună calitate, care captivează cu buchetele lor proaspete, elegante şi parfumate. Noi ne-am bucurat să degustăm 5 dintre ele, în asociere cu brânzeturi fine de la Delaco.

Duetele serii

Liliac Private Selection Sparkling Rosé  și Aperifrais Ile de France

Degustarea a debutat în ton cu seara caniculară de vară, cu un spumant rose, răcit în frapiera cu gheață, asociat cu o brânză cremoasă cu toping de legume și ierburi aromatice. Un duet delicat între un vin sec de culoarea trandafirilor de mai, cu dantelă de bule în care a predominat gustul de aluat (spumantul a fost ținut pe drojdii 3 ani) și o brânză untoasă cu diverse inserții aromatice.

Liliac Private Selection Sparkling Rosé  și Aperifrais Ile de France

Liliac Sauvignon Blanc și Camembert Ile de France

A doua propunere a serii a fost un Sauvignon Blanc, cu un conținut de alcool de 13%, un vin de culoarea spicului de grâu, cu un buchet de arome florale și citrice, despre care Alexandru Zeca ne-a precizat că este cel mai vândut vin de la Liliac, pe perioada verii. A fost asociat cu Camembert Ile de France, brânza simbol a Franței, cu textură catifelată și un strat subțire de mucegai alb

Liliac Sauvignon Blanc și Camembert Ile de France

Liliac Red Cuvee (Feteasca Neagra si Merlot) și  Cascaval Sofia Delaco

Singurul vin roșu al serii a fost un cupaj între Fetească Neagră și Merlot, cu 13,5 % alcool, de un rubiniu intens cu accente de fructe roșii și vanilie servit cu cașcavalul Sofia de la Delaco, cu textură fermă și ușor sărat.

Liliac Red Cuvee (Feteasca Neagra si Merlot) și  Cascaval Sofia Delaco

Liliac Unexpected 2.0 (vin desert din 7 soiuri de struguri) și Gorgonzola Delaco D’Exceptie

Demult nu mai băusem un vin desert și am avut prilejul acum cu Unexpected 2.0. Un vin care este cap de listă pe site-ul cramei Liliac. Nu este de mirare, având în vedere că este obținut din 7 soiuri de struguri, culeși în 3 ani de recoltă, folosindu-se 4 tehnici de vinificare. Un vin dulce, catifelat servit cu Gorgonzola, brânza cu mucegai albastru de proveniență italiană, cu gust intens și picant

Liliac Unexpected 2.0 (vin desert din 7 soiuri de struguri) și Gorgonzola Delaco D’Exceptie

Liliac Rose și British Cheddar Delaco D’Exceptie – asocierea mea preferată

Al treilea duet al serii mi s-a lipit de suflet și de toate simțurile . A fost un Rose, cu 12,5 % alcool , obținut din Pinot Noir, de un roz delicat, aproape translucid. Culoarea este într-o perfectă armonie cu aromele de fructe de pădure și citrice . Într-un cuvânt, un vin mătăsos, ce aduce prospețime serilor calde de vară. Am apreciat că Liliac Rose se potrivește de minune cu British Cheddar, cea mai cunoscută brânză a britanicilor, potrivit de tare, ușor sfărâmicioasă, care se topește în gură. Aromele fructate ale vinului au completat perfect gustul untos ale brânzei, cu accente de alune de pădure și fân proaspăt cosit. O brânză cu personalitate. Rozul pal al vinului și portocaliul strălucitor al brânzei au epatat și din punct de vedere cromatic. O asociere estivală, minunată pentru vacanțe.

Liliac Rose și British Cheddar Delaco D’Exceptie

La vie en Rose

Liliac Rose și Liliac Unexpected 2.0 au însoțit și alegerile noastre gastronomice, ce au purtat marca restaurantului C House Milano, gazda degustărilor de câteva ediții bune încoace . Cred că am avut un feeling în ce privește natura vinurilor, deoarece am comandat împreună cu Cristi o pizza Prosciuto crudo și o porție de lava cake, pe care le-am împărțit iubițește (nu am cum să zic frățește :)) ). Ambele preparate au avut un look și o savoare deosebite, cele 2 vinuri potențându-le gustul.

pizza Prosciuto crudo și lava cake

Și cum nimic nu e întâmplător, la tragerea la sorți de la finalul evenimentului hazardul (cu mâna lui Narcis :)) ) m-a ales pe mine câștigătoarea perechii pe care o considerasem perfectă în acea seară : Liliac Rose și British Cheddar Delaco D’Exceptie. Așa că o să am bucuria să mai degust această asociere estivală.

Cu Narcis și perechea Liliac Rose – British Cheddar Delaco D’Exceptie

Mă simt obligată să adaug la final, deși se citea pe fețele noastre, că pe lângă plăcerea degustării unor vinuri de calitate și a unor brânzeturi rafinate, a fost și bucuria conversației împănată cu impresii de lectură, călătorii și multe poante (bune, zic eu). Vă las cu câteva fotografii de grup, care ilustrează cel mai mult spiritul serii.

sursa foto

Să fiți sănătoși și fericiți și să vă bucurați mereu de un vin bun și prieteni pe măsură !

Diana Nedelcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *