Nu sunt o băutoare împătimită de cafea. Adică să mă trezesc dimineața și cu ochii cârpiți să mă duc direct la ibricul /expresorul de cafea să îmi fac o porție, pentru că altfel nu funcționez. Beau cafea de plăcere și cu plăcere și mă străduiesc ca de fiecare dată (nu îmi iese tot timpul, evident ) să o „povestesc” într-o companie plăcută. Cele mai minunate momente sunt micdejunurile cu Cristi, în special cele de sub nuc de la Plenița sau din vacanțe, când la cafea facem planuri pentru ziua ce începe. Despre cafea însă, mă refer la geneza de la boabele căprui la licoarea aromată din ceașcă, nu știam prea mare lucru, mulțumindu-mă cu aroma și savoarea băuturii. Am avut bucuria și plăcerea să asist, de curând, la o degustare de cafea de specialitate, care a fost deopotrivă un întreg ritual, o întâlnire cu oameni dragi și un prilej de a-mi lărgi orizontul de cunoaștere. Ideea unui astfel de eveniment a fost a lui Cristi, iar „conexiunea” cu lumea cafelei de specialitate a fost făcută de unul din prietenii noștri, Gigi Corneanu, sales manager Muse Coffee. Locația aleasă, este unul dintre cele mai frumoase spații din Craiova, dedicate cărții și întâlnirilor de învățătură, Librăria Elena Farago.

3 amfitrioni zâmbitori ….. – foto Daniel Botea

….. și un auditoriu relaxat, dornic de informații și povești

Boabele de cafea sunt semințele unor fructe care se numesc cireșe

Așa-i că v-am băgat puțin în ceață cu titlul ăsta ? De fapt, este purul adevăr, pe care vi-l detaliez imediat . De notat că toate informațiile și poveștile despre această fascinantă lume a cafelei le-am aflat de la Ovidiu Șodolea – manager Muse Coffee. Așadar fructele arborilor de cafea se numesc cireșe, având o culoare și formă asemănătoare cu delicioasele fructe de primăvară – vară. Semințele cireșelor sunt boabele de cafea care la recoltare au o culoare verde.

boabe de cafea crude

Cele mai renumite specii de arbori de cafea sunt Arabica și Robusta (sigur vă amintiți aceste nume pentru că le regăsiți pe ambalajele de cafea, în cazul în care sunteți curioși să le citiți). Arborele din specia Arabica este originar din Etiopia, semințele lui au un procent de cofeină între 0,8-1,5 %, cu zaharuri între 6-9 %, cu gust dulce, catifelat, fructat, nutty sau ciocolată. În schimb, semințele speciei Robusta, originară din Africa Centrală și de Vest, au procentul de cofeină mai ridicat (1,7%-3,5%) dar zaharurile mai reduse (3-7%). Gustul este amărui, pământos, de cereale, nutty și ciocolată. Arborii de cafea se cultivă în aproape 70 de țări cu un climat tropical adecvat: soare moderat, temperaturi stabile in zona 15-30 C, pământuri fertile și ploi suficiente.

Cafeaua de la raft versus cafeaua de specialitate

Până la degustarea de cafea la care am participat, habar n-aveam că există termenul „de specialitate” care desemnează aristocrația cafelelor și le diferențiază clar de multitudinea de pungi colorate, pe care le întâlnim pe rafturile magazinelor și care beneficiază de campanii uriașe de publicitate.

Cafeaua de la raft, cea de larg consum nu contează unde a fost cultivată, când a fost recoltată sau cum a fost prelucrată. Prețul ei nu depinde de calitate sau de procedeul de obținere, ci doar de cererea pieței. De cele mai multe ori este consumată pentru aportul de cofeină și energie și nu pentru gust sau aromă.

Termenul de “cafea de specialitate” a fost folosit pentru prima dată de catre Erna Knutsen într-un articol din revista “Tea & Coffee Trade  Journal”, apărut în anul 1974, fiind atribuit boabelor cu cel mai bun gust, specific microclimatelor geografice speciale în care au fost crescute. Cafeaua de specialitate este rezultatul muncii tuturor celor implicați în lanțul de producție, ce acordă o atenție deosebită standardelor și excelenței, de la început până la sfârșit. Cafeaua de specialitate este una exclusiv Arabica, care se obține ținând cont de mai multe criterii, de la defectele boabelor de cafea la procedeele de prăjire până la gramajul folosit, tipul, cantitatea și temperatura apei utilizate. Totul este muncă, precizie și multă pasiune.

Ritualul degustării de cafea – bucurie și plăcere pentru simțuri

Odată inițiați în terminologia și tehnologia cafelei, a urmat partea cea mai plăcută pentru simțurile noastre: degustarea unei cafele de specialitate. Am fost invitați să încercăm Etiopia Uraga de la Muse Coffee ( firma a fost înființată în 2017 și se ocupă cu prăjirea cafelei și vânzarea ei online) și am descoperit că degustarea presupune un adevărat ritual. Masa a fost aranjată cu cești și lingurițe speciale de degustare (o combinație între lingurile de supă și cupele de înghețată), dispuse aproape milimetric la distanțe egale. Se pun cantități exacte de cafea și apă, cu respectarea temperaturii de încălzire.

Ritualul de degustare include așa numitul procedeu de „cupping” care presupune îndepărtarea spumei de deasupra cafelei, considerată de specialiști că influențează negativ gustul cafelei, fiind deosebit de amăruie.

Am fost invitați să sorbim la propriu cafea (fără a ne jena de zgomotele scoase ) din lingurițele speciale și să îi simțim gustul și aroma. A fost o experiență minunată pentru că lichidul era catifelat când l-am sorbit, cu un gust combinat de caramel și ciocolată, cu ușoare note citrice.

gașca de „sorbitori”

Și cum cafeaua se asociază, cel puțin după gustul meu, cu un desert dacă se poate cât mai sofisticat, am încheiat după amiaza aromată cu cafea, cu dulceață și lichior de trandafiri. Delicatese preparate de noi și mami la casa_cu_trandafiri de la Plenița. Am reușit să primim aprecierile unanime ale tuturor, însoțite de exclamații de plăcere și admirație . Fotografia de final surprinde cel mai bine relaxarea și bucuria unei seri cu cafea bună, deserturi speciale, oameni frumoși și dornici de experiențe inedite.

Să fiți sănătoși și fericiți și să vă bucurați de o cafea bună într-o companie plăcută !

Diana Nedelcu

4 Thoughts on “Bei cafea, dar știi ce bei ?”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *