M-am mai lăudat eu din când în când, cu pregătirea unui tort sau a unei prăjituri, care au fost super delicioase și ușor de făcut. Dar nu v-am dezvăluit până acum că adevărata maestră în dulciuri este mami. A fost și este pasionată de a încerca tot felul de rețete, așa încât încă din copilărie am fost răsfățată (și ulterior răsfățul s-a extins și la Cristi și la Vlad ) cu nenumărate bunătăți. Acum, că tot suntem în sezonul fructelor de vară și ne bucurăm de ele din grădina de la Plenița, am rugat-o (frumos, cum altfel) să facă gem de vișine. Și nu orice gem de vișine, ci unul cu ciocolată neagră care are un gust absolut fabulos. Rețeta am văzut-o pentru prima oară aici, dar era de dulceață și nu de gem. Și mie nu îmi place dulceața pentru că e prea dulce (ce surpriză :)) ) și te poți murdări ușor (altă chestie care-mi displace). Și cum mami e supeinventivă, a adaptat rețeta iar rezultatul a fost extraordinar.

vișine din grădina de la Plenița

Ingrediente

Rețeta este pentru 1kg de fructe (fără sâmburi, evident). Așadar:

  • 1kg de vișine fără sâmburi
  • 300 gr de zahăr
  • 1 lămâie fără coajă
  • 1 plic de gelfix
  • 100 gr de ciocolată amăruie (mami a folosit 80% cacao)

Mod de preparare

Se scot sâmburii de la vișine (știu că e muncă de chinez, dar mami are o răbdare de fier). Peste 1 kg de fructe fără sâmburi (acum, dacă mai uitați vreun sâmbure, ghinionul cui îi pică) se adaugă 200 grame de zahăr și se lasă amestecul să se împrietenească peste noapte sau cel puțin 6 ore.

Se fierbe amestecul de vișine cu zahăr la foc mic timp de oră. Când observați că a scăzut considerabil și face mici bășicuțe deasupra, adăugați o lămâie fără coajă, tăiată în feliuțe mici, o încorporați ușor cu o spatulă și continuați să mai fierbeți amestecul, tot la foc mic, încă 5-10 minute.

Separat amestecați cele 100 de gr de zahăr rămase cu conținutul plicului de gelfix și le adăugați în amestecul de pe foc și îl mai fierbeți 3 minute. Apoi adăugați ciocolata, ruptă în bucăți mici, și o încorporați încet, până se topește. Luați vasul de pe foc . Gemul de vișine cu ciocolată neagră este gata.

După ce gemul se răcește și se încheagă bine, îl puteți pune în ce recipiente doriți (indicat ar fi de sticlă). Mami preferă să îl pună în borcane de 400 gr, pentru că se aranjează mai bine în cămară sau în frigider și se manipulează mai ușor. În plus le și etichetează, specificând tipul gemului și anul de producție. Etichetele sunt mici capodopere caligrafice pentru că scrisul mamei de învățătoare dedicată catedrei a rămas impecabil.

Și la final m-am băgat și eu în poză alături de mami, că am și eu un aport : am cules vișinele și este unul dintre gemurile mele preferate.

Și acum să vă spun și câte ceva despre gust . Este potrivit de dulce și de acrișor (tot v-am mai spus că încerc pe cât posibil să diminuez zahărul și nu mai îmi plac preparatele dulci) iar ciocolată amăruie întregește paleta gusturilor. În plus ciocolata îi conferă si o cremozitate aparte. Simți textura fructelor cufundate într-un amestec fin și mătăsos. Eu îl savurez dimineața, la cafea, cu pâine prăjită. Cred însă că ar putea servit cu succes oricăror musafiri pretențioși sau ar putea fi folosit într-o prăjitură răcoroasă de vară. Sper să îl preparați și voi și să vă bucurați de gustul lui, la fel ca mine.

Să fiți sănătoși și fericiți și să vă delectați cu deserturile care vă fac plăcere !

Diana Nedelcu

2 Thoughts on “Gem de vișine cu ciocolată neagră preparat de mami”

  • Mi a facut mare placere sa citesc despre aceasta reteta si este absolut minunat esta ca, citind, iti auzeam intonatiile glasului, vedeam visinii din gradina, pe mami a ta devotata la fiecare pas, de la scos samburi, la amestecat cu drag in compozitie si mai ales auzeam rasul ei inegalabil. M am simtit fericita ca aveam si eu acasa borcane acum goale pe card le am pastrat pentru etichetele cu scrisul ei perfect, ce mi aduc aminte de atatea intamplari cu elevii ei. Poza este superba. Multumesc Diana.

  • Foarte frumoasă, prezentarea. Felicitări! Felicitări, și doamnei învățătoare! Maine, mama mea face dulceață de vișine, culese și desfăcute de mine. Sănătate maximă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *