De ce să nu recunosc, mi-era dor de o seară în care să degust vinuri noi și să stau la taclale cu bloggerii. Pandemia m-a vitregit de multe evenimente dragi mie și sper să rămână un capitol închis, despre care să vorbesc de acum înainte doar la timpul trecut. Această întâlnire a fost una superextraspecială pentru că a avut loc într-un spațiu deosebit, Casa Romanescu, a marcat un moment deosebit pentru bloggerii olteni -10 ani de la primul Craiova Blog Meet și a fost înnobilată cu vinuri din Republica Moldova de la Crama Rădăcini, chiar de Ziua Basarabiei (27 martie). Un sincer MULȚUMESC lui Daniel Botea pentru această „strategie” organizatorică care a îmbinat un spațiu elegant și plin de istorie cu vinuri bune și multă bună dispoziție.

Noi toți pe scara monumentală a Casei Romanescu – foto Gabi Rădoi

Casa Romanescu – o bijuterie arhitectonică a Craiovei

Seara am început-o cu o vizită în tihnă a acestei fabuloase clădiri . Spun în tihnă pentru că am intrat și am admirat pe îndelete fiecare încăpere a casei. „Poveștile” despre istoria familiei Romanescu și despre tot ce se întâmplă în acest spațiu ni le-a spus Alexandra Daniela Ilie, colegă de blogosferă (ulterior, am stat la aceiași masă și i-am fredonat cu toții „Ea este Danaaa, colega meaaa” ). Ca ghid profesionist, Dana a reușit să creeze un brand din promovarea patrimoniului cultural și arhitectonic al Olteniei, organizând tururi ghidate în Craiova sau în afara ei, și contribuind astfel la transformarea Băniei în destinație turistică.

Alexandra Daniela Ilie și noi, audiența

În Casa Romanescu am fost de nenumărate ori, chiar și în perioada când era în plină restaurare (1997-2001) și zidurile erau curățate până la cărămidă . De fiecare dată am intrat în acest spațiu fascinată de multitudinea de decorațiuni, stucaturi, vitralii și oglinzi care se regăsesc la tot pasul. M-au impresionat în mod special sobele, fiecare cu un design și colorit aparte, cu detalii de o acuratețe și finețe demne de un artist profesionist.

foto Gabi Rădoi

Această fabuloasă clădire poartă amprenta personalității proprietarului ei, Nicolae Romanescu, un strălucit cărturar, pasionat de economie, sociologie, urbanism, drept, administrație și politică. A fost un vizionar, transformând Craiova, în cele 4 mandate de primar, dintr-un târgușor de provincie într-un oraș cu infrastructură europeană la acea dată. Împreună cu soția lui, Lucia Romanescu au organizat în minunata clădire de pe Calea Unirii nenumărate serate și evenimente culturale, multe cu scop caritabil.

Vinurile de la Crama Rădăcini – Istorii care merită trăite

Și pentru că tot am vorbit de seratele din Casa Romanescu, ne-am bucurat și noi de una, în compania vinurilor alese de la Crama Rădăcini din Republica Moldova . Am fost provocați să degustăm 5 vinuri, fiecare cu aroma și „personalitatea” lui . Amfitrioana serii a fost Crina Scorțanu, director național Rădăcini Wines. O vă povestesc câte ceva despre fiecare vin , dar mai întâi să vă dau câteva date despre cramă: este o companie relativ tânără, de 11 ani pe piața de profil, ce produce vinuri liniștite și spumante . Are o capacitate de îmbuteliere de 6000 de sticle/oră și cele mai performante echipamente de vinificație din Republica Moldova. Sigur, rezultatele nu au întârziat să apară pentru Crama Rădăcini, compania având deja în portofoliu multiple certificări naționale și internaționale.

Galeria de vinuri de la Crama Rădăcini – foto Xaara Novack

Crina Scorțanu

Degustarea a fost deschisă de un Spumant Brut Blanc de Cabernet. Recomandat pentru startere și deserturi, numele spumantului îi descrie toate calitățile : vinificat alb dintr-un soi roșu (Cabernet), este sec și ușor aspru. Am apreciat dantela de bule din pahar.

Am continuat cu Ampre Viorica, un vin alb sec -cupaj între soiurile Viorica (80 %), Riesling (10%) și Chardonnay (10%). Sigur, cele mai multe intrebări au fost legate de soiul Viorica (nume cu rezonanță în istoria recentă). Ni s-a spus că este un soi hibrid, obținut în laborator în urmă cu 50 ani, strugurii fiind foarte rezistenți. Un vin floral, ușor aromat la care am apreciat designul sticlei și în special al etichetei.

Ampre Viorica

Cele două vinuri le-am însoțit cu startere diferite și cochet aranjate, în care vedete au fost brânzeturile cu struguri, nuci și fructe confiate.

Am schimbat registrul și am trecut la vinurile roșii. Primul din serie a fost Fiori, un cupaj de Feteasca Neagră (45%) și Syrah (55%), un vin plin, corpolent, cu arome tomnatice, de fructe pârguite. Al doilea roșu a fost un cupaj de trei soiuri : Rară Neagră (40 %), Saperavi (40%) și Merlot (20 %). Era pentru prima oară când auzeam de primele două soiuri . Rară Neagră (numele îi vine de la faptul că boabele strugurilor sunt rare) are corespondent în România Băbeasca Neagră iar Saperavi este un soi originar din Georgia.

La vinurile roșii am avut parte de o artilerie grea pe partea gastronomică : fripturi în diferite texturi asortate cu niște delicioși cartofi la cuptor

Alegerea mea de la Crama Rădăcini

Știți de cireașa de pe tort, da ? Pentru mine a fost Vero di Moscato, un spumant roze, ușor dulce, fin și delicat ca o băutură a zeilor. Evident, nu am stat la masă cu zeii și nici prea mult n-am băut ca pe bloggeri să îi văd zei, dar nu i-am găsit nici un cusur, ci numai calități. Se pare că și specialiștii sunt de aceeași părere cu mine pentru că Vero di Moscato (7% alcool) a fost medaliat cu argint în 2021 la Paris . Și este și cel mai bine vîndut spumant produs de Crama Rădăcini.

Vero di Moscato

În loc de epilog : tortul și dansul

Că tot am vorbit de cireașa de pe tort, ne-am delectat cu un tort delicios , Black&White tapetat din plin cu frișcă și fructe. Că doar sărbătoream 10 ani de Craiova Blog Meet – o adevărată performanță pentru blogosfera oltenească.

Dar ingredientul principal al serii a fost buna dispoziție, potențat de clinchetul de pahare și de licorile din ele . Și atunci când sunt cu Cristi, ea, buna dispoziție, crește exponențial pentru că intră în vigoare CODUL DE ARMONIE ȘI FERICIRE.

Seara a culminat cu o repriză de dans (de toate felurile și pe toate ritmurile). Ne-am bucurat că ne-am reântâlnit sănătoși și dornici de noi aventuri blogosferice.

Diana Nedelcu

One Thought on “Seară cu vinuri alese la Casa Romanescu”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *