Preambul

Caii de la Letea reprezintă pentru mine o imagine-metaforă- poveste, ce mă înfioară, ori de câte ori vizionez-ascult-discut ceva nou despre aceste splendide cabaline ce trăiesc libere într-un ținut mângâiat de soare, vânturi, fluviu și mare – Dobrogea.

M-am gândit că cine își leagă emblema de numele acestor superbe exemplare nu poate decât să tindă spre perfecțiune și libertate de creație . Crama Sarica Niculițel, cea mai veche podgorie din Dobrogea a ales să producă vinul Caii de la Letea și pentru toate motivele enumerate mai sus, nu aveam cum să ratez prima întâlnire din 2022 din seria Brânzeturi cum se cuVin, în care urma să degustăm 7 vinuri și 7 brânzeturi.

Evenimentul a fost organizat de Asociatia Bloggerilor Olteni si DictionarCulinar.ro și a avut doi amfitrioni : Daniel Botea, președintele ASBO, care a descris brânzeturile și somelierul Dan Șendrea, care a povestit despre vinuri. Prezența sa a fost una ieșită din tipare și a generat un adevărat shooting: pe lângă lanțul gros cu cupa de argint și șorțul caracteristice somelierului, Dan Șendrea a purtat pălărie neagră și costum în ton, completate de mânuși albe.

Cele 7 perechi Vin Caii de la Letea -Brânză Delaco

Pentru mine, asocierea vin brânză este minunată. Iubesc la nebunie brânza și nu refuz niciodată să testez noi sortimente sau să încerc să prepar creme de brânză în diferite combinații. Iar perechea vin brânză mi se pare că se completează și își pune în valoare calitățile reciproc, atâta timp cât El, vinul, și ea, brânza, sunt alese cum trebuie (mă rog, aici se poate spune că e ca-n viață și depinde de gusturi, nu ? :)) )

Asocierile pe care le-am încercat au fost între vinurile Caii de la Letea de la Crama Sarica Niculițel și brânzeturile de la Delaco – Fan Brânză, în următoarele combinații :

  1. Aligote vol 1 și Aperifrais
  2. Aligote vol 2  și Camembert
  3. Sauvignon Blanc Fume vol 2 și Brie au bleu
  4. Rose vol 1 și Cheddar
  5. Rose vol 2 și Delaco brânză pentru grătar
  6. Feteasca Neagra vol 1 și Emmentaler
  7. Quintessence rezerva vol 2 și Grana Padano

Acultându-l pe Dan Șendrea povestind despre Crama de unde vin Caii de la Letea, mi s-a făcut dor de Dobrogea și de lumina de miere dintre dealurile ei. Podgoria se bucură de un terroir în care dealurile Sarica, Niculițel, Marea Neagră , Dunărea și Munții Măcin își pun amprenta de umiditate, sol și curenți de aer. În acest fel aromele și aciditatea vinurilor produse din strugurii culeși din acest areal se păstrează natural . Mai pe românește, asupra vinurilor nu se intervine iar a doua zi după ce le consumi, nu te doare capul. „Vinuri ușor de consumat, ușor de înțeles”, după cum le-a caracterizat Dan Șendrea .

Pe lângă denumirea seriei de vinuri care mi se pare excelent aleasă, am remarcat eleganța sticlelor și frumusețea etichetelor. Sigla cramei este imprimată în relief pe fiecare sticlă, care are și protecție UV, pentru a se păstra calitățile vinului. În ce privește etichetele, acestea sunt diferențiate în funcție de categoria vinului. Volumul I este destinat pentru retail iar etichetele au reprezentați cai în mișcare (vinurile se „mișcă” și ajung acolo unde sunt cerute). În schimb, volumul II se adresează sistemului HORECA și etichetele surprind ochiul limpede al unui cal, semn că vinul trebuie degustate pe îndelete, pentru a-i surprinde toate aromele.

eticheta pentru volumul I – sursa foto

eticheta pentru volumul II – sursa foto

Și acum să intre în scenă cele 7 perechi :

Aligote volumul 1 și Aperifrais

Nu mai băusem până acum vin din acest soi de struguri. Am aflat că Aligote a fost adus pentru prima oară în România la început de secol XX de la Montpellier și cumva a fost naturalizat și în Dobrogea. Vinul pe care l-am degustat este producție 2020, sec, cu arome de fân proaspăt cosit dar și de citrice . A fost asociat cu Aperifrais, o brânză foarte cremoasă cu „topping” de ierburi aromate și  condimente. Mi-a plăcut fiecare în parte, atât vinul cât și brânza, dar împreună EA (brânza) mi s-a părut prea „iute” pentru EL (vinul)

Aligote Volumul 2  și Camembert

A doua pereche a serii a fost Aligote volumul 2 , un vin sec, producție 2021, 13 % alcool, cu gust de fructe albe coapte și mere verzi, cu aciditate naturală ridicată și Camembert, moale și cremoasă la interior, cu crustă de mucegai alb la exterior . După gustul meu, fiecare în parte minunate la degustare, dar în pereche, El (vinul) puțin cam acid pentru EA (brânza) .

Sauvignon Blanc Fume Volumul 2 și Brie au bleu

A urmat o asociere între Sauvignon Blanc Fume V, un vin intens și proaspăt ce vine cu un melanj de arome de citrice, lemn și vanilie și Brie au bleu, o brânză alb gălbuie cu vinisoare albastre, ușor sărată, cu un gust intens, asemănător cu al ciupercilor. Fiecare cu personalitatea lui, dar El (vinul) nu a strălucit împreună cu Ea (brânza).

Rose Volumul 1 și Cheddar – pentru mine, asocierea ideală

A patra combinație a serii a fost între Rose Volumul 1 și Cheddar. Sunt o iubitoare a vinurilor roșii dar „moda” vinurilor rose din ultimii ani m-a acaparat și pe mine, și am început să le apreciez deopotrivă. Rose Volumul I este un cupaj de Merlot, Syrah Pinot Noir și este cotat ca unul dintre Rosé-urile de „Aur” de la Sarica Niculițel : în 2017 medalia de argint la Concours Mondial de Bruxelles, în 2019 medalia de Aur la International Wine Contest Bucharest) și distincția oferită de Federația Marilor Concursuri Internaționale de Vin pentru cel mai apreciat Rose din concurs. Pe mine m-a cucerit cu aromele lui fructate de căpșuni și zmeură, cu note de floare de cireș, într-un cuvânt PRIMĂVĂRATEC . La Cheddar Castello, o brânză vedetă în Marea Britanie, am apreciat gustul untos, cu aromă de arahide, și faptul că este fermă dar și sfârâmicioasă totodată, cu tendința de a se topI în gură, într-un cuvânt SAVUROASĂ. Nu mai este nevoie să adaug că această pereche, Rose Volumul 1 și Cheddar a fost alegerea mea ca asociere ideală pentru un antreu la o cină cu prietenii, într-un cuvînt CUCERITOARE.

Rose Volumul 1 și Cheddar

Rose Volumul 2 și Delaco brânză pentru grătar

Rose Volumul 2 este de această dată un cupaj de Fetească Neagră, Pinot Noir și Syrah, cu o aciditate mai ridicată decât Rose volumul I. Este fructat, cu arome de fructe de pădure dar și cu note de trandafiri de damasc. Branza pentru gratar (Halloumi) mi-a adus aminte de brânza tare de oaie de la țară, pe care o punem pe grătar . Are un gust sărat și o textură elastică. Individual, atât vinul cât și brânza mi s-au părut interesante dar în asociere Ea (brânza) era prea sărată pentru El (vinul), atât de aromat.

Feteasca Neagră volumul 1 și Emmentaler

Nu mai nici un secret, dealtfel i-o spune și numele, Feteasca Neagră este un soi 100% românesc . Volumul I de la Caii de la Letea este un rubiniu, cu 13 % alcool, cu note taninoase și arome de fructe de pădure și prune uscate, ce se întrepătrund armonios. Emmentaler, elvețiană prin origine, este o brânză pe care o degust de fiecare dată cu plăcere. Pentru că îmi aduce aminte de copilărie (găurile din brânză mă duc tot timpul cu gândul la desenele animate cu Tom și Jerry, pe care le revăd și acum cu mare plăcere ) și pentru că are un gust dulceag și o textură prietenoasă . Perechea între Feteasca Neagră volumul 1 și Emmentaler mi s-a părut foarte potrivită pentru că El , rubiniul, i-a pus în valoare „dulceața” ei

Asocierea Feteasca Neagră volumul 1 și Emmentaler a fost combinația preferată a lui Cristi. Mai mult, a avut șansa să și câștige vinul și brânza preferate, la tragerea la sorți ce s-a desfășurat la finalul degustării.

Cristi cel fericit, Călin și Daniel

Quintessence rezerva volumul 2 și Grana Padano

A fost ultima combinație a serii și printre cele mai așteptate, pentru că, nu-i așa, la final urcă pe scenă starurile. Caii de la Letea Quintessence rezervă volumul 2 reunește cu succes 5 soiuri: Fetească Neagră, Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc și Petit Verdot, din ani diferiți, într-un singur vin rafinat, cu tanini bine încorporați. Ca arome, vă puteți gândi la un coș cu fructe de pădure în care s-au strecurat și prune uscate. Grana Padano Delaco D’Exceptie este chiar o brânză de top. Cu un gust fin, dulceag și ușor sărat, cu aromă de alune și nuci, Grana Padano conține în textură puncte mici, numite „puncte de fericire”. Cine o degustă, știe de ce. Asocierea între Quintessence rezerva volumul 2 și Grana Padano mi s-a părut mai degrabă o competiție între două vedete. Atât El (vinul) cât și Ea (brânza) au vrut să epateze individual, nu să se armonizeze în pereche.

Quintessence rezerva volumul 2 și Grana Padano

Cum a fost o seară luungă cu 7 vinuri Caii de la Letea , vinurile roșii trebuiau susținute gastronomic, ca la orice degustare. Așa că am comandat bruschete mixte de la Ribs House, gazda evenimentului, pentru că îmi place la nebunie combinația între pâinea crocantă și prosciuto, roșii coapte cu busuioc, ton mărunțit și unt.

Bruschete mixte de la Ribs House

Dan Șendrea ne-a spus că în urma studiilor efectuate, s-a constatat că persoanele care consumă vin în mod constant au o speranță de viață cu 10 ani mai mare . Eu cred că pasionații de vin au un surplus de fericire și bună dispoziție . Seara cu Caii de la Letea și brânzeturile Delaco mi-a confirmat asta . Vinul bun leagă prietenii, alungă angoasele și crează teme interesante de dezbatere. Închin un pahar alături de Cristi pentru prieteni și toți cei ce iubesc viața. Să fiți sănătoși și fericiți !

Diana Nedelcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *