Aceste prăjituri cu ciocolată și cocos le-am savurat pentru prima oară primăvara trecută. Au fost o dublă surpriză pentru că în primul rând erau făcute de verișoara mea Carmen care, în viziunea familiei, nu avea nici clin în mânecă cu bucătăria, și în al doilea rând, m-a surprins în mod plăcut gustul, cremozitatea și finețea lor. I-am cerut rețeta și Carmen mi-a zis că ceva mai simplu și rapid nu se poate. Exact ce-mi doream, mai ales că după laudele prietenilor în ce privește tortul de ziua lui Cristi și aprecierile lui Vlad referitoare la cookies-urile cu unt de arahide, aveam toate motivele să mă aventurez într-o nouă experiență culinară. Să nu mai lungesc vorba și să vă spun ingredientele (eu am adaptat rețeta după gustul meu – mai puțin zahăr și mai multă ciocolată) :
Pentru blat
- 200 g de ciocolată neagră (eu am folosit 75% cacao)
- 50 g de unt minim 80 % grăsime
- 100 gr de zahăr (eu prefer zahărul pudră deoarece se mixează mai repede)
- 2 ouă
- 2 linguri de apa
- 75 g de faină
Pentru crema cu nucă de cocos
- 250 g de mascarpone ,
- aprox 50 g zahăr vanilat (eu am folosit 6 pliculețe a câte 8 gr)
- 1 ou
- 70 gr de nucă de cocos rasă
- 50 gr de fulgi de ciocolată neagră (eu am dat pe răzătoare ciocolată neagră)
Ceea este superconvenabil la această prăjitură este că nu contează ordinea în care preparați blatul sau crema deoarece se dau împreună la cuptor. Eu am început cu crema : am amestecat oul cu mascarpone (este bine să îl scoateți din frigider cu 15-20 de minute înainte de preparare, pentru a se mixa mai repede), apoi am adăugat zahărul pudră și fulgii de nucă de cocos și am omogenizat. Totul se face în câteva minute deoarece ingredientele sunt moi, fine și au granulație mică.
Am continuat cu blatul . Am topit untul și ciocolata neagră la foc mic, obținând o cremă fină și sticloasă, pe care am amestecat-o (dacă ciocolata topită este fierbinte, așteptați să ajungă la temperatura camerei) cu zahărul, ouăle, apa și făina până la omogenizare completă. Am turnat amestecul pe foaie de copt într-o tavă de dimensiuni relativ mici (10×15 cm) peste care am pus crema de mascarpone și nucă de cocos. Am presărat apoi fulgi de ciocolată neagră (am ras o bucată de ciocolată 95% pe care nu reușisem să o mănânc „crudă”, oricât de mult m-am străduit :)) ). Am băgat tava în cuptor pentru 20-25 minute, până ce crema albă de deasupra, s-a aurit puțin.
În rețeta preluată de la Carmen scrie că ingredientele sunt pentru 6 persoane. Eu și cu Cristi ne-am bătut pe ea și cred că data viitoare dublez cantitățile și măresc tava. Pe lângă faptul că este super delicioasă, este deopotrivă și sățioasă. Vă sfătuiesc să o tăiați în forme foarte mici pentru a o savura pe îndelete. Aroma intensă de ciocolată din blat se îmbrățișează minunat cu crema fină de mascarpone cu cocos, fiind o delectare pentru papilele gustative.
Prăjiturile „petits” cu ciocolată și cocos le-am însoțit cu un rose demisec, care a potențat gustul ciocolatei în tandem cu cocosul. Cred că la fel de bine ar merge și cu un proseco, sau de ce nu cu un capuccino cremos sau cafe late. Dacă le împarți și cu cineva drag, savoarea crește exponențial :))
Diana Nedelcu
Imi place foarte mult atmosfera pe care stii s o creezi in jurul acestui eveniment. Nu mai este vorba de o prajitura, ci de un eveniment, in timp, in spatiu si cu o dimensiune in plus, cea a sentimentelor! Foarte savuros! Superb.
Bravo! Aproape că am simțit gustul fin și cremos al prăjiturilor în timp ce citeam… Voi încerca să fac și eu prăjiturica! Pupici mulți.