Am admirat și respectat întotdeauna oamenii care au reușit să-și câștige existența exclusiv din pasiune pentru un domeniu, neirosind timpul cu activități conexe pentru a-și plăti facturile. Recunosc, mie nu mi-a ieșit tot timpul și încă mai sper că astrele se vor alinia pe viitor. La cea mai recentă degustare din seria „Brânzeturi cum se cuVin” l-am cunoscut pe Iustin Urucu care, din 2015, a reînnodat pe dealurile Almăjului tradiția viticolă a podgoriei boierului Poenaru. Din 1999 lucrează în domeniul vinificației, continuă să ofere consultanță pentru mai multe crame, dar și-a dorit să creeze vinuri din pură pasiune, independent de tendințele de pe piața de profil și de strategiile de marketing ale cramelor, unde oenologul nu are neapărat libertatea de inovare. Așa s-a născut brandul „Vinaltus – Strop din Soare „

sursa

Iustin Urucu spune că visul său a fost să creeze vinuri în majoritate din soiuri românești. De aceea, suprafața de 9 ha a podgoriei este cultivată în proporție de 70% cu soiuri autohtone, restul fiind soiuri străine. De pe plantație cei mai buni struguri sunt selectați pentru vinificație, restul producției mergând la vânzare. Producția anuală este de 30.0000 de sticle, dar crama are capacitatea de 60.000 de l, fiind proiectată pentru a îngloba și vinul aflat pe stoc. Pentru vinificație se folosesc tancuri de inox, iar maturarea se face în butoaie de lemn, produse în România. Iustin Urucu spune că la Vinaltus durata de viață a unui butoi este de 4 ani. În butoaiele noi se realizează fermentarea vinurilor albe câteva luni, apoi sunt folosite pentru vinuri roșii.

Imagini din crama Vinaltus, avându-l ca ghid pe Iustin Urucu

Butoaiele de proveniență românească, în care se maturează vinul

Crama dispune și de o sală modernă de degustare a vinurilor unde s-a desfășurat evenimentul din seria „Brânzeturi cum se cuVin”. Vinurile din gama Vinaltus au fost însoțite de brânzeturile de la Delaco. Dacă despre vinuri ne-a povestit creatorul lor, Iustin Urucu, branzeturile au fost prezentate de Daniel Botea, absolvent de master Expertizare Viti-Vinicolă și degustător autorizat de brânzeturi.

Au fost 5 perechi de vin-brânză propuse spre degustare . Vinurile turnate în pahare fac parte din gamele Corvus și Demeter, ediții limitate, fiecare cu povestea și caracteristicile ei. Gama de vinuri Demeter are înscrisă pe fiecare etichetă abrevierea i.u.s.o ( iustin. urucu. super. oltenesti.) deoarece Iustin Urucu consideră că Oltenia este una dintre cele mai favorizate regiuni de producere a vinurilor din România și de aceea soiurile autohtone trebuie valorizate. Vinurile din gama Corvus au înscrise pe etichetă abrevierea i.u.s.r. (Iustin Urucu Super Românești) și sunt obținute exclusiv din soiuri românești. Revenind la ce am degustat, să vă povestesc despre fiecare asociere dintre vin și brânză.

1.Corvus alb Crâmpoșie Selecționată și Aperifrais Ile de France

Iustin Urucu a mărturisit că nu a cultivat acest soi în podgoria de la Almăj, deoarece inițial nu era fan Crâmpoșie, un soi foarte vechi, folosit mai ales în cupaje. Crâmpoșia este considerat un vin light și el a vrut să îl vinifice în alt stil. De aceea, a luat strugurii de la Prundeni și i-a vinificat în cramă. Au fermentat la 12-13 grade, timp de 45 de zile . A rezultat un vin cu aciditate scăzută, cu arome florale ușoare și post gust scurt. Corvus alb Crâmpoșie Selecționată a avut mare succes în rândul celor care l-au degustat la acest eveniment, fiind votat de foarte mulți ca vinul serii. A fost asociat cu Aperifrais Ile de France, o brânză moale și cremoasă, asezonată cu diverse ierburi aromatice.

Corvus alb Crâmpoșie Selecționată și Aperifrais Ile de France

2. Corvus Rose și Brie au bleu Ile de France

Corvus rose este un vin sec, obținut 100% din Fetească neagră. Iustin Urucu spune că este un soi dificil de vinificat deoarece culoarea nu se menține în timp și aciditatea scade. Vinul are în pahare o culoare roz pal, aproape prăfos. Creatorul lui spune că l-a gândit în special pentru serile calde de vară, ca un vin proaspăt cu arome fructate. A fost servit cu Brie au bleu Ile de France, o brânză cremoasă cu mucegai albastru, parcă prea puternică pentru finețea roseului.

Corvus Rose și Brie au bleu Ile de France

Un instantaneu cu mult roz și rose

3.Demeter Sauvignon Blanc și Emmentaler Delaco

Iustin Urucu a ales ca al treilea vin al serii să fie un Sauvignon Blanc din gama Demeter . Deși este un vin alb, a fost mai corpolent decât rose-ul precedent. Are un melanj de arome fructate și florale, iar culoarea este mai intensă și se apropie de galbenul spicelor de grâu. A fost servit cu Emmentaler Delaco, pe care eu o numesc brânza „Tom și Jerry” în amintirea celebrelor desene animate din copilărie, în care șugubățul șoricel îți găsea refugiul în găurile din cașcaval. Dincolo de glumă, Emmentaler este o brânză destul de greu de obținut deoarece procesul de maturare presupune formarea simultană a gustului și a găurilor specifice din structură.

4.Corvus roșu (Fetească Neagră și Negru de Drăgășani) și Cașcaval Sofia Delaco

A fost asocierea cea mai reușită a serii, din punctul meu de vedere. M-am declarat întotdeauna fan al vinurilor roșii și nici de această dată nu am făcut rabat de la regulă. Corvus roșu are și o poveste interesantă deoarece Iustin Urucu spune că în 2001 a recuperat de la Drăgășani ultimele plante de Negru de Drăgășani și Novac și le-a dus la Stârmina și că tot ce s-a cultivat ulterior cu acest soi , pe alte plantații, provine de la Stârmina. El consideră că Negru de Drăgășani este un soi foarte versatil de aceași calitate cu Feteasca Neagră și de aceea l-a cultivat și la Almăj. Corvus roșu este un vin sec, ușor catifelat, cu o culoare intensă și o aromă complexă de fructe coapte, vanile și caramel. S-a completat perfect cu Cașcavalul Sofia de la Delaco, deoarece textura fină a acestuia și gustul untos, de lapte, a pus în valoare buchetul vinului.

Corvus Roșu de la Vinaltus a mers de minune și cu surpriza gastronomică pregătită de gazde : carne de porc, ce păstra încă mirosul de fum și grătar, asezonată cu salată multicoloră de varză și morcovi și salată de sfeclă roșie, a cărei dulceață a fost echilibrată de gustul iute–înțepător al hreanului.

Gust și cromatică în pahar și farfurie

5.Demeter Negru de Drăgășani și Cabernet Sauvignon asociat Grana Padano Delaco D’Exceptie

Ultimul vin al serii a fost un cupaj obținut între Negru de Drăgășani și Cabernet Sauvignon, fiecare dintre soiuri fiind vinificat la momente diferite . Proporțiile fiind apropiate, Negru de Drăgășani -60% și Cabernet Sauvignon -40%, produsul final a împrumutat din aromele celor două soiuri. A rezultat un vin rubiniu cu tonuri închise, în care se simt deopotrivă arome de cireșe negre, ciocolată ușor amăruie și condimente. A fost servit cu Grana Padano Delaco D’Exceptie, una dintre brânzeturile mele preferate datorită gustului untos-sărat și a texturii sfărâmicioase, care se topește în gură. A fost asocierea preferată a lui Cristi, și pentru mine la mare concurență cu precedenta pereche, care până la urmă m-a cucerit :))

A fost o seară în care am descoperit un brand – Vinaltus și am cunoscut un om, Iustin Urucu, care din pasiune pentru viticultură și din dragoste pentru Oltenia și-a propus să creeze și să promoveze vinuri în majoritate din soiuri autohtone. Este un proiect foarte ambițios, ținând cont de multitudinea produselor de pe piață și de concurența marilor jucători de pe piețele de profil națională și intenațională. Iustin Urucu a demonstrat că se poate, că este greu dar nu imposibil. Iar noi, cei prezenți la eveniment, ne-am convins că vinurile produse la Almăj sunt o alegere excelentă pentru întâlnirile cu prietenii. Căutăți Vinaltus și vă veți convinge singuri.

Să fiți sănătoși și voioși și să vă bucurați de vinuri bune !

Diana Nedelcu

One Thought on “Vinaltus – vinuri din pură pasiune”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *