Crama Aramic a deschis în 2024 seria degustărilor de vinuri și brânzeturi din seria „Brânzeturi cum se …. cuVin”, inițiate de Asociația Blogerilor Olteni și dicționar culinar.ro. Amfitrionul serii a fost, ca de obicei, Daniel Botea, președintele ASBO – degustător autorizat de brânzeturi și absolvent Master de Expertizare Viti-Vinicolă, care a prezentat brânzeturile și asocierile culinare. Invitatul de onoare, a fost un bănățean, Adam Crăciunescu- unul dintre fondatorii cramei, care le-a povestit oltenilor despre vinurile produse sub brandul Aramic.

Daniel Botea și Adam Crăciunescu

Crama Aramic a reînviat tradiția viniviticolă pe dealul Silagiului

Crama Aramic este o poveste de familie scrisă din 2010 de către Adam și Cosmin Crăciunescu, tată și fiu, care au reînnodat după trei decenii, tradiția viniviticolă din zona Silagiului, inițiată de șvabii de pe Valea Rinului, care au colonizat zona Buziașului în urmă cu 300 de ani. Deși cu profesii diferite de sfera viticulturii (Adam Crăciunescu este silvicultor iar fiul său, medic stomatolog), din pasiune pentru vița de vie și vin, cei doi au reînființat în 2010-2012 plantațiile cu soiuri de viță nobilă. În prezent, Crama Aramic dispune de o linie performantă de îmbuteliere cu o capacitate de 200.000 de litri și un spațiu modern pentru degustări de vin și evenimente. Pe o suprafață de 46 de hectare se cultivă soiuri nobile, albe și roșii: Sauvignon Blanc, Fetească Albă, Fetească Regală, Muscat Ottonel, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Fetească Neagră, Merlot, Pinot Noir, Burgund și Shiraz (ambele în cantitate mai mică). Crama Aramic produce 14 tipuri de vin, grupate în 4 game : ARAMIC, PREMIUM, PIATRA SOARELUI și REZERVA. Ca poziționare, Crama Aramic se află la 4 km sud de orașul Buziaș și la mai puțin de 40 de km de Timișoara.

sursa foto

Asocierile de vin (Crama Aramic)-brânză (Delaco) degustate la Craiova

Cinci au fost asocierile serii pe care le-am degustat, între vinurile de Crama Aramic și brânza de Delaco:

  • Feteasca Albă  și Aperifrais Ile de France
  • Sauvignon Blanc Piatra Soarelui și Havarti Castello
  •  Rosé și British Cheddar Delaco D’Exceptie   
  •  Feteasca Neagră și Cașcaval Sofia Delaco 
  •  Feteasca Neagră Baricată și Grana Padano Delaco D’Exceptie                    

           

Feteasca Albă  și Aperifrais Ile de France: o asociere la care am avut privilegiul să degustăm Fetească Albă din doi ani de producție : 2022 și 2023 . Vinul din 2022, ușor acid, galben pai, cu arome de flori de câmp și citrice . Cel din 2023, mai tânăr și neașezat, cu aciditate mai accentuată. S-a potrivit bine cu Aperifrais Ile de France, fingere de brânză cremoasă presărate cu diverse ierburi aromatice.

Feteasca Albă  și Aperifrais Ile de France

Sauvignon Blanc Piatra Soarelui și Havarti Castello : ni s-a propus spre degustare un Sauvignon Blanc, producție 2022, din Gama Piatra Soarelui, un vin ușor aromat cu tente de coacăze și măr, în combinație cu Havarti Castello, o brânză untoasă, de proveniență daneză, în opinia mea, printre cele mai bune sortimente de brânză pe care le-am degustat de-a lungul timpului (și nu au fost puține). Revenind la asocierea culinară: interesantă, demnă de luat în seamă. Și mai trebuie să notez ceva: designul excelent al etichetei, un punct în plus la secțiunea marketing pentru Crama Aramic.

Sauvignon Blanc Piatra Soarelui și Havarti Castello

 

Rosé și British Cheddar Delaco D’Exceptie: de data aceasta am avut pe masă o combinație între un Rosé, producție 2022, obținut din struguri Pinot Noir, de un roz strălucitor, cu arome florale și fructe de pădure și British Cheddar Delaco D’Exceptie, o brânză în aceeași sferă cromatică, cu o textură fermă dar care se topește în gură. O combinație asortată, atât cromatic cât și culinar.

Rosé și British Cheddar Delaco D’Exceptie

Feteasca Neagră și Cașcaval Sofia Delaco – cea mai bună asociere culinară a serii. La fiecare degustare suntem invitați să alegem cea mai bună combinație vin-brânză a serii. La acest eveniment, pentru mine „the prize goes to ” :  Feteasca Neagră și Cașcaval Sofia Delaco . Am degustat un vin produs dintr-un soi românesc, vinificat în sec, producție 2022, cu 13% alcool. Un vin de un purpuriu intens, catifelat, cu arome întrepătrunse de fructe roșii și prune uscate, ușor afumate. Vinul a fost servit în combinație cu Cașcavalul Sofia Delaco. Este unul dintre cele mai apreciate produse din gama Delaco, având o textură elastică și un gust de lapte. Ușor dulceag, cașcavalul are o persistență aromatică pronunțată. Un vin catifelat și o brânză fină, pentru care expresia „curcubeu pe cerul gurii” se potrivește de minune.

Feteasca Neagră și Cașcaval Sofia Delaco – combinația mea preferată

Feteasca Neagră Baricată și Grana Padano Delaco D’Excepție – ultima asociere a serii a fost între Feteasca Neagră Baricată, un vin sec producție 2019, baricat în butoaie de stejar produse în România la Săvârșin. Un vin ușor aspru, asociat cu o brânză fermă, cu textură granulată și cu aromă de alune și nuci, Grana Padano Delaco D’Excepție.

Feteasca Neagră Reserve și Grana Padano Delaco D’Excepție

Ca de obicei, gazda evenimentului a fost Restaurantul C House Milano. Dincolo de ambianța elegantă și amabilitatea personalului, de această dată am notat și niște minusuri. În primul rând indexarea prețurilor, care cred că rivalizează cu restaurantele de lux din orașele din vest . Spun asta pentru că pentru trei sticle de apă plată la 750 ml, produse de o firmă cu cotă medie pe piață, am plătit suma frumușică de 60 de lei. Ca să nu mai adaug că în alte orașe turistice, apa ți se servește din partea casei. În plan culinar, am servit o salată grecească „corectă”, care a respectat rețeta tradițională. Și un alt minus – ventilația excesivă a spațiului, care ne-a dat, în reprize, fiori reci. Noroc însă cu vinurile de la Crama Aramic, bancurile lui Cristi și buna dispoziție a (co)mesenilor, care au încălzit atmosfera !

Să fiți sănătoși și fericiți și să vă bucurați de prieteni și de vinuri bune !

Diana Nedelcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *