Sigur știți acel sentiment când ajungeți într-un spațiu cu totul necunoscut, și căldura cu care sunteți întâmpinați de gazde transformă locul într-unul familiar și primitor, fără a mai fi nevoie de obișnuitele momente de acomodare. Așa m-am simțit când am fost oaspete, alături de mai mulți blogolteni, la Domeniile Vânju Mare, o cramă aflată la granița Mehedințiului cu Doljul, la 87 km de Craiova. Este a doua degustare „în deplasare” după cea de la Vinaltus Almăj, și le prefer celor organizate în restaurante, deoarece fiecare cramă are propriile povești, iar eu sunt mai aproape de geneza vinurilor și de oamenii care le creează .

La Domeniile Vânju Mare suprafaţa totală cultivată este de 202 de hectare și este împărțită între struguri destinați vinurilor albe (Chardonnay, Tamâioasă, Riesling) și struguri din care se obțin vinurile roșii și rosé (Shiraz, Fetească Neagră, Merlot și Cabernet Sauvignon). Prelucrarea primară a strugurilor se face cu utilaje din oţel inoxidabil şi prese cu presiune programabilă de ultimă generaţie. Capacitatea de fermentare a vinurilor este de 900 de hectolitri pentru vinurile albe si de 600 de hectolitri pentru vinurile roşii, tot acest proces realizându-se în cisterne de inox, unde se adaugă doage de lemn.

Sălile de degustare și magazia de butoaie, unde are loc maturarea vinurilor, au fost amenajate în fostele cisterne de beton in care se pastra odinioară vinul pentru vinificarea primară. Interesant este că lemnul din vechile budane a fost recondiționat și transformat în mobilier pentru degustare .

La Domeniile Vânju Mare am avut plăcerea să degustăm 5 vinuri, listate în rețeaua HORECA, din gamele Prince Vlad și Emissarius . Gama Prince Vlad cuprinde vinuri seci, roșii, albe și rose, și este destinată cunoscătorilor și pasionaților de vin. Seria Emissarius a fost gândită pentru a reuni în fiecare an, vinurile produse în loturi mai mici, în vase speciale, din struguri culeși la maturitate deplină, de pe parcele selecționate. Cele 5 vinuri au fost însoțite de tot atîtea tipuri de brînzeturi fine, oferite de Delaco. Vinurile au fost prezentate de John Gîrniță, proprietarul cramei Domeniile Vânju Mare și oenologul Florian Stana, iar brânzeturile de Daniel Botea, absolvent de master Expertizare Viti-Vinicolă și degustător autorizat de brânzeturi.

1. Prince Vlad Chardonnay și Camembert Ile de France

Pentru început am degustat un Chardonnay din gama Prince, un vin alb, sec, de un galben sidefat, cu arome discrete lemnoase, datorate fermentării în prezența doagelor de lemn. A fost asociat cu un Camembert Ile de France, una dintre brânzeturile etalon ale francezilor, cu textură cremoasă și coajă comestibilă de mucegai alb.

2 .Emissarius Chardonnay Barrique și Havarti Castello

    A doua asociere a fost vedeta serii pentru mine . A fost o bucurie a simțurilor să degust Emissarius Chardonnay Barrique, din 2022, un vin catifelat, de un galben chihlimbariu, cu arome împletite de vanilie și lemn, date de maturarea timp de 8 luni în butoaie de stejar. I-a stat alături Havarti Castello, brânza ce se află în topul preferințelor mele, din tot ce am degustat până acum și pot să spun că sunt o mare amatoare/devoratoare de brânzeturi. De origine daneză, Havarti este deopotrivă cremoasă dar și elastică, la fel de dulceagă și acidă la gust, cu aromă de nuci și ciuperci . Asocierea vin-brânză a fost potențată de gustul dulce acrișor al merelor golden din livada de la Vânju Mare

    3. Prince Vlad Rose și British Cheddar Delaco D’Exceptie

    Un nou Prince Vlad, de această dată rose, a fost turnat în pahare. Un vin sec, vinificat din Fetească Neagră, ușor, cu cromatică roz-coniac și arome fructate. L-am degustat cu British Cheddar Delaco D’Exceptie, o brânză în aceleași tonuri cromatice, fabricată pentru prima oară în Marea Britanie, cu textură moale și gust de arahide. Gazdele ne-au răsfățat cu un adevărat festin gastronomic : un mix grill din care am remarcat cârnații fabricați la o carmangerie autohtonă, asociat cu o salată de varză dulce și mărar.

    4. Prince Vlad Merlot și Emmentaler Delaco

    Primul vin roșu al serii a fost un Merlot din gama Prince Vlad. Domeniile Vânju Mare sunt cunoscute pentru vinurile roșii produse aici și acest Merlot rubiniu, cu aromă de mure coapte, amplificată de taninurile ferme este unul dintre ele. A fost asociat cu Emmentaler Delaco, vestita brânză cu găuri, cu textură elastică și aromă de unt și nuci.

    5.Emissarius roșu (Merlot, Fetească Neagră, Cabernet Sauvignon) și Grana Padano Delaco D’Exceptie

      Degustarea a fost încheiată cu un cupaj de Merlot, Fetească Neagră și Cabernet Sauvignon din gama Emissarius . Un vin corpolent, cu o cromatică de vișiniu închis, cu arome multiple de prune uscate, ciocolată neagră, vanilie și condimente. A fost asociat cu Grana Padano Delaco D’Exceptie, o brânză cu textură granulată și gust dulceag-sărat. A venit la pachet cu o altă surpriză a gazdelor, de această dată dulce și cu muultă ciocolată.

      A fost o seară frumoasă, cu multe povești și întâmplări din sfera vinurilor. Am înțeles, odată în plus, că dacă există o echipă sudată, de la șeful de fermă care se ocupă de podgorii, oenologul care crează vinurile, oamenii de marketing care dezvoltă vânzarea și proprietarul cramei care asigură finanțarea, se poate scrie o poveste de succes. Și la Domeniile Vânju Mare povestea este în plină desfășurare.

      Să fiți sănătoși și voioși și să vă bucurați de vinuri bune !

      Diana Nedelcu

      Lasă un răspuns

      Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *