Nu se putea un anotimp mai potrivit pentru Craiova Jazz Festival. Toamna se asortează cel mai mai bine cu ritmurile de jazz . Atât anotimpul cât și această muzică rebelă sunt deopotrivă un melanj de sunete/senzații/culori/ruperi de ritm/poziții antagonice, încât se completează și rezonează perfect. În plus, caracterul prin excelență eclectic al jazzului, a permis echipei organizatoare, Filarmonica Oltenia Craiova, să creioneze un program divers, spre bucuria iubitorilor de muzică. Au reușit cu brio la ediția trecută, au repetat performanța și anul acesta, demonstrând că evenimentul de la Craiova merită un loc confortabil pe harta festivalurilor de jazz din România.

Ivona Stănculeasa și Andi Enache –sursa foto

Bach, interpretat la marimbă și pian, pe ritmuri de jazz

Acestea au fost principalele repere ale concertului, extrem de provocatoare, care au deschis ediția a VII-a a festivalului. De la un asemenea eveniment inedit nu aveam cum să lipsesc. În primul rând nu ascultasem (sau nu îmi aduc aminte să fi ascultat ) cum sună o marimbă. În plus, duetul între marimbă și pian pe muzică de Bach, rescrisă pentru ritmuri de jazz, mi s-a părut una dintre cele mai neconvenționale propuneri muzicale de până acum . S-a dovedit a fi un concert peste așteptări, în care superlativele sunt uneori sărace, pentru a descrie armonia sunetelor, energia artiștilor și bucuria publicului. Și pentru că am vorbit de artiști, protagoniștii concertului au fost doi tineri foarte frumoși și peste măsură de talentați: Thomas Enhco (pian) din Franța și Vassilena Serafimova (marimbă) din Bulgaria. A fost un dialog dintre estul balcanic și vestul rafinat : Vassilena, zâmbitoare, zburdând desculță pe scenă pentru a-și schimba baghetele de la marimbă și cu o energie debordantă, Thomas, ușor mai rezervat, cu mișcări elegante, caracteristice pianului. Amândoi au comunicat cu publicul, au povestit despre creațiile lor și despre acest uluitor proiect: BACH MIRROR.

Thomas Enhco și Vassilena Serafimova – sursa foto

Bach Mirror – un proiect muzical în premieră în România, la Craiova Jazz Festival, creat de acești doi tineri formidabili, Thomas Enhco și Vassilena Serafimova . Amândoi au o cultură muzicală vastă, făcând parte din familii de muzicieni, și au reușit prin zestrea genetică, talentul și munca lor să realizeze melanjuri între muzica clasică și compozițiile proprii, care au avut un succes binemeritat la public. S-au cunoscut în 2009, și de atunci concertează împreună spre bucuria melomanilor de pe întreg mapamondul. În 2016 au creat albumul Funambules (la casa Deutsche Grammophon) în care Mozart și Saint-Saëns au fost reinventați pentru marimbă și pian alături de compoziții originale. Trei ani mai târziu ia naștere Bach Mirror, un album având ca sursă de inspirație muzica lui Johann Sebastian Bach, abordată cu o libertate totală și cu o frenezie aparte. Fiecare dintre cele treisprezece piese, este un joc în oglindă cu compozițiile originale, creat de tonurile armonioase ale pianului și sunetele suave sau ludice ale marimbei.

Am preferat să redau un fragment de pe youtube din acest proiect muzical, pentru a fi cât mai aproape de claritatea și profunzimea muzicii. Una dintre piesele din concert, care a făcut deliciul publicului, a fost Vortex, o creație originală a celor 2 muzicieni. Fiecare și-a „adaptat” propriul instrument pentru această piesă. În purul stil balcanic de a se descurca cu ce are la îndemână, Vassilena și-a tapetat marimba cu monezi din diferite țări și scotch (a se citi banala bandă de lipit). Efectul a fost unul spectaculos pentru public : sunete metalice și line, sacadate și curgătoare, îngemănate în spirale muzicale uluitoare, care pluteau în sala de concert .

fragment din Vortex, Bach Mirror- înregistrare neprofesională cu telefonul mobil

Și după un asemenea concert fabulos cu o muzică pe care nu o mai auzisem, deopotrivă de astrală, suavă și plină de energii nebănuite, ne-am bucurat și de o fotografie cu cei doi artiști .

2×2 (2 muzicieni și 2 bloggeri)=4 oameni fericiți

Horia Moculescu & friends – seară cu prieteni și despre prieteni

În a doua seară la Craiova Jazz Festival am schimbat decorul și registrul. Din sala primitoare a Filarmonicii am „debarcat” în atmosfera de feerie a Parcului Romanescu (zona Debarcader) pentru un concert susținut de Horia Moculescu&friends. A fost o seară cu prieteni și despre prieteni deoarece organizatorii au invitat publicul la mese, luminate discret de lumînări, muzica fiind un liant extraordinar pentru socializare.

Horia Moculescu a demonstrat încă o dată că poate fi în același timp un amfitrion bonom, un excelent cunoscător al fenomenului muzical de aici și de pretutindeni și un împătimit solist instrumental și vocal. I-a avut alături pe excelenții muzicieni din band-ul Trio Pascu :Puiu Pascu, Virgil Popescu și Titi Herescu.

Trio Pascu la Craiova Jazz Festival (înregistrare neprofesională cu telefonul mobil)

Soliștii serii au fost Silvia Dumitrescu și Laurențiu Cazan care au încântat publicul cu vocile lor de excepție. A fost o călătorie muzicală în timp și pe meridiane, în care jazzul a fost suveran.

Silvia Dumitrescu la Craiova Jazz Festival (înregistrare neprofesională cu telefonul mobil)

Laurențiu Cazan la Craiova Jazz Festival (înregistrare neprofesională cu telefonul mobil)

Am fost părtași, eu și Cristi, la două seri din patru ale acestui minunat eveniment : Craiova Jazz Festival. Seri distincte ca și concept prin personalitatea artiștilor și forma lor de exprimare, care au avut în comun pasiunea pentru această muzică cu nenumărate tonuri, sensuri și înțelesuri : jazzul .

Să fiți sănătoși și fericiți și să vă bucurați de muzica bună !

Diana Nedelcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *