Am încropit acest titlu cu rimă, inspirată pe de o parte de buchetul de arome al gamei de vinuri Pelerin de la Drăgași și pe de altă parte de atmosfera bucolică de la cramă ce te îmbie să petreci cel puțin un weekend în mijlocul podgoriei. Domeniul Drăgași însumează 7 hectare de viță de vie, plantate cu soiuri nobile (Cabernet Franc, Merlot, Pinot Gris și Sauvignon Blanc,), într-o zonă viticolă de renume și cu tradiție în România : Drăgășani, un reper al Olteniei!

sursa foto

Este pentru a treia oară când mă bucur, împreună cu Cristi, de o degustare a vinurilor de la Crama Drăgași, însă este o premieră ca blogger. A fost întîlnirea cu nr 54 din seria de evenimente Branzeturi cum se… cuVin, inițiate de Asociația Blogerilor Olteni și Dicționar culinar.ro. Pentru că nu este numai depre vinuri ci și despre brânzeturi (furnizate cu genereozitate de Delaco), și mai ales despre asocierea între acestea. Amfitrionii serii au fost Alina Bușu de la Domeniul Dragasi și Daniel Botea, degustător autorizat de brânzeturi și absolvent Master de Expertizare Viti-Vinicolă.

sursa foto

Ce pairinguri vin – brânză am degustat

Pelerin Cuvée Blanc ( Sauvignon Blanc + Pinot Gris) și Aperifrais Ile de France : o asociere între un vin alb lejer, cu arome florale și bucăți delicate de brânză cremoasă presărate cu un mix de mirodenii și ierburi

 

Pelerin Sublim Fumé (Sauvignon Blanc) și Camembert Ile de France : un Sauvignon Blanc, maturat timp de 3 luni în baricuri din stejar, un vin de culoarea spicelor de grâu, cu un buchet în care se împleteau iasomia și busuiocul, ușor cu arome de vanilie, asociat cu celebra brânză franțuzească Cammembert, brânză moale cu gust ușor înțepător acoperită cu mucegai alb        

  

Pelerin Rosé și Emmentaler Delaco :   primul rose prezentat spre degustare a fost un cupaj între Merlot și Cabernet Franc, de un roz pal, cu arome florale și de fructe de pădure,  asociat cu Emmentaler, cunoscută ca și brânza cu găuri, obținută printr-un procedeu tehnologic destul de complicat, o brânză cu o textură cauciucată și un gust pregnant de lapte.      

           

Arhon Cabernet Franc 2017 + Grana Padano Delaco D’Exceptie : a fost foarte aproape să fie alegerea mea preferată, dar cred toamna aceasta văratică m-a făcut să aleg un rose. Revenind, acest vin cu nume sonor, Arhon, are o culoare roșu intens ce se revarsă în rubiniu. Potrivit culorii, este un vin puternic cu accente de fructe roșii/violacee coapte, ciocolată neagră și tabac. A fost asociat cu Grana Padano, o brânză granulată, cu gust deopotrivă de dulceag și ușor sărat.

Pairingul meu favorit : Pelerin Ramato (Pinot Gris) și British Cheddar Delaco D’Exceptie

Pelerin Ramato a fost al doilea rose al serii din seria de cinci vinuri. Și da, este obținut din soiul Pinot Gris, un soi prin excelență de struguri albi. Culoarea vinului este dată de tehnologia de obținere, prin care mustul este lăsat mai multe zile pe coaja strugurilor. Rezultatul este o culoare roz ce bate în arămiu, cu tente strălucitoare (Ramato în limba italiană înseamnă cupru). Aromele vinului sunt pe măsura culorii sale vesele : o combinație reușită de note intense fructate (știți gustul acela de parfumat de căpșuni și zmeură coapte, nu ?) și fructe exotice, ce îi conferă un ton proaspăt și fresh. Acest vin l-am degustat cu British Cheddar, cea mai cunoscută brânză englezească, o brânză cu textură fermă, dar care ți se topește în gură, cu arome întrepătrunse de alune și ciuperci.

Dincolo de potrivirea lor cromatică, arămiul sclipitor al vinului și portocaliul oranjat al brânzei, tonurile fructate și prospețimea acestui Pelerin Ramato au rezonat gustativ excelent cu aromele untoase de alune și ciuperci ale brânzei British Cheddar . La toate astea mai adăugați și clinchetul paharelor, care într-o companie plăcută, sună într-un mare fel.

Alegerea gastronomică pentru această degustare

Cum pairingurile de vin și brânză sunt suficient de sățioase pentru mine, aleg de obicei să mănânc ceva mai ușor . Dar obligatoriu cu brânză, de care sunt aproape dependentă. Pentru această degustare am ales Insalata Mista, un produs C House Milano, gazda acestor evenimente, de câteva ediții încoace. O salată cu rucola, roșii cherry, măsline și parmezan, asezonată cu ulei de măsline și oțet balsamic. Simplă, savuroasă și gustoasă.

V-am spus povestea unei seri în care am descoperit un vin Pelerin perfect pentru gustul meu dar m-am reântâlnit și cu aromele celorlalte vinuri de Drăgași. Mă gândesc deja la un weekend la crama de pe dealurile de la Drăgășani, unde vinul povestește despre poveștile locului.

Să fiți sănătoși și fericiți și să prețuiți vinul bun și oamenii care îl făuresc

Diana Nedelcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *