Prima oară când am făcut cunoștință cu jazzul, de fapt când am realizat că îmi place foarte mult, a fost când am văzut celebrul film „Unora le place jazzul ” Îl știți nu-i așa ? Dacă nu, trebuie neapărat să-l vedeți. Pe lângă comicul situațiilor și glamuroasa prezență a lui Marlyn Monroe, m-a mai fascinat ceva : muzica aceea, un amestec de ritmuri și sunete imprevizibile, duioasă și alunecoasă, care suna atât de bine și mă învăluia cu totul . De aceea, Craiova Jazz Festival, organizat de Filarmonica Oltenia este o bucurie pe care o aștept în fiecare toamnă și îl asociez cu „muzicile” acestui anotimp, compuse de foșnetul vântului, darabana ploii și căderea frunzelor.
Craiova Jazz Festival – când se întâmplă și ce include programul
Craiova Jazz Festival debutează miercuri, 7 septembrie și se încheie duminică 11 septembrie, incluzând 4 seri pline de jazzz (z-ul ăsta l-aș tot prelungi muzical). Pentru această a VI-a ediție, organizatorii au invitat 12 trupe, cu stiluri și maniere de interpretare diferite, care ilustrează istoria și evoluția acestui fenomen muzical : de la blues și boogie, la swing, mainstream, be bop și fusion, la hip hop jazz și ethno jazz.
În fiecare dintre cele 4 seri ale festivalului, publicul se va reîntâlni cu artiști și trupe care de această dată revin cu un alt repertoriu dar va avea prilejul să asculte și nume noi , nu puține la număr, ce urcă pentru prima oară pe scena de la Craiova. Amfitrionul evenimentului va fi cunoscutul muzicolog și promotor de jazz Alexandru Șipa.
CICO`S JAZZ ORCHESTRA feat OLTENIA BIG BAND, în deschiderea festivalului, la Debarcader
Craioveni, vi se pregătește ceva special ! Miercuri, 7 septembrie, de la ora 21.00, în deschiderea festivalului, un eveniment inedit, cu elemente surpriză, găzduit de complexul Debarcader din Parcul “Nicolae Romanescu”. Protagoniști, membrii Cico’s Jazz Orchestra din Germania, la pupitrul dirijoral aflându-se muzicianul de origine română Horia Dinu Nicolaescu. Numele orchestrei a fost dat după porecla pe care cunoscutul dirijor a primit-o în perioada comunistă, în România.
„Originar din Craiova, în sudul României, Horia Dinu Nicolaescu este un muzician pur. A studiat muzica și dirijat la Academia de Muzică din București, unde a învățat să cânte jazz la trompetă. „Interpretam hiturile obișnuite pentru a câștiga bani”, își amintește de-acum muzicianul în vârstă de 76 de ani. La acea vreme, toți l – au numit „Cico din Puerto Rico” – după o melodie pop în vogă la acea vreme. „Am fost un tip drăguț, haah”, râde muzicianul de jazz, care a fost, de asemenea, un excelent tânăr muzician. Nicolaescu a făcut turnee în țară și a cântat muzică dance la Televiziunea Română. Cu toate acestea, în secret, prin pivnițe, el și colegii săi au realizat însă muzica pe care o admirau cu adevărat – jazz-ul american al lui Count Basie și Duke Ellington Strict interzis în țara socialistă sub dictatorul Nicolae Ceaușescu.”
fragment dintr-un articol publicat de Andrea Weber în Germania.
Parteneri de scenă vor fi Oltenia Big Band ce abordează diferite stiluri, de la swing, blues, bebop, Dixieland, modal jazz până la latin-jazz-fusion, cuban-brazilian jazz, funk, iar lista rămâne deschisă . Band-ul, condus de Dorin Măciucă, este format din instrumentişti ai Filarmonicii „Oltenia” Craiova şi alți colaboratori de marcă.
Ziua a doua de festival – trei recitaluri susținute de trei triouri
A doua zi de festival va debuta vineri, 9 septembrie, ora 19:00, în Sala Filarmonicii Oltenia cu recitalul susținut de LAURA ORIAN Trio feat. Pasha Fedotov (Ucraina). Înființat în anul 2021, trio-ul este format din Dima Belinski-pian, Tibi Menyhart-contrabas și Laura Orian-voce. Repertoriul lor conține jazz american și jazz latin, respectiv muzică originală. De curând, s-a alăturat trio-ului saxofonistul Pavlov Fedotov (Pasha) – Ucraina.
Craiova Jazz Festival va continua în a doua seară cu Trio PETRICĂ ANDREI. Laureat al Premiului de debut la Festivalul de Jazz de la Sibiu încă de la 18 ani, Petrică Andrei l-a avut ca mentor pe Marius Popp iar ca modele pe Oscar Peterson, Herbie Hancock, Chick Corea și Gonzalo Rubalcaba . Ascensiunea sa a continuat cu premiile câștigate la Vilnius, Gexto/Bilbao și la Paris, dar și cu colaborările sale cu importanți artiști români – Aura Urziceanu, Anca Parghel, Decebal Bădilă, Nicolas Simion, Cristian Soleanu, Emil Bâzgă, dar și cu Peter Herbolzheimer, Barry Altschul, Richard Galliano, Roby Lakatos în festivaluri internaționale.
Concertul de vineri, 9 septembrie se va încheia cu recitalul susținut de Othello Trio, un produs unic pe piața muzicală românească, fiind singurii din România ce promovează pianul în blues . Compozițiile lor în limba română sunt eclectice, fiind o sumă de jazz, blues, folk și uneori chiar muzică clasică, iar textele au o savoare specială.
Craiova Jazz Festival – oferta muzicală pentru a treia zi
Sâmbătă, 10 septembrie, în a treia zi de festival, sunt invitați să concerteze de la ora 19.00, în sala Filarmonicii Oltenia „Trio Puiu Pascu” . Grupul este compus din Puiu Pascu, Virgil Popescu și Titi Herescu și se remarcă prin dinamism, melodicitate, expresivitate și o imensă plăcere de a cânta. Acest trio se află în lista preferințelor de acompaniament a celor mai importanți vocaliști de gen din România.
În programul celei de-a treia zi de festival va urma Duo Jezebel-Alexandru Burcă. Izabela Barbu, alias Jezebel abordează genuri și stiluri muzicale diferite, trecând cu naturalețe, pasiune și o rară versatilitate de la folclor – tradițional ori prelucrat – la jazz, de la chansonetta la tangou argentinian, de la ritmuri cubaneze la muzica tradițională mexicană, de la muzica românească interbelică la fado, de la muzica sacră la bell canto.Pianistul Alexandru Burca spune despre sine: „În mine s-a dat mereu o luptă între clasic și jazz, mama fiind profesoară de pian, iar tata profesor de trompetă. Această nehotărâre m-a făcut să explorez, cu o curiozitate de copil, stiluri diferite și să ajung să experimentez senzaţii nebănuite”. Alexandru Burcă este pianist la Teatrul Naţional de Operetă și Musical „Ion Dacian“ din București.
Tot sâmbătă, 10 septembrie, vor evolua pe scena festivalului Blazzaj, o trupă românească de jazz fondată în 1996 de Eddie Neumann și Florin Barbu ca FunkinLeFree. Din august 1998, trupa este cunoscută sub numele de Blazzaj. Numele trupei scris invers este „Jazz Alb”. Soundul lor plin de originalitate și culoare îmbină acid-jazz cu funk, fusion și acid, transpunându-te într-o lume specială și diferită.
Seara a treia de festival se va încheia cu recitalul susținut de ADRIAN NAIDIN & Friends. Adrian Naidin dă viață muzicii cu ajutorul violoncelului. Artistul reușește să combine spectaculos muzica tradițională românească cu folclorul grecesc, jazz și compoziții proprii.
Ce propun organizatorii pentru ultima zi a festivalului
Craiova Jazz Festival 2022 se încheie duminică, 11 septembrie, ora 19.00, în sala Filamonicii Oltenia cu trei recitaluri susținute de RC & THE MELODY MAKERS feat. Zefir, ROANA RED PROJECT și HOT LEEKS/ALL(-tenia) STARS BLUES BAND.
Bucurându-se de apreciere şi recunoaştere pe plan naţional şi internaţional, RC&THE MELODY MAKERS feat. Zefir este dovada faptului că noua generaţie a jazz-ului autohton este în plină ascensiune. Repertoriul grupului cuprinde compoziţii proprii care, din punct de vedere stilistic, gravitează între jazz-ul tradiţional, jazz modern şi muzică de avangardă. Liderul proiectului, Răzvan Cojanu, a absolvit Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti şi a studiat jazz-ul cu Mircea Tiberian, Decebal Bădilă şi Joris Teepe.
Roana Red își propune să aducă în atenția publicului abordări diferite, proprii, ale muzicii de jazz, fuzionată cu genuri precum: soul, funk, influențe world music sau tradiționale românești.Repertoriul este format atât din prelucrări ale unor standarde de jazz, dar și din compoziții proprii.
HOT LEEKS/ALL(-tenia) STARS BLUES BAND vor încheia ultima seară a festivalului . Alegând să se axeze în zona dinamică a blues-ului, cu deosebire spre partea influenţată de soul şi funk, HOT LEEKS/ALL(-TENIA) STARS BLUES BAND și-au făcut simţită prezenţa cu succes pe numeroase scene din ţară.
Cu atâtea nume și stiluri diferite din sfera jazzului, este aproape imposibil, cred, să nu vă alegeți măcar o seară în care să fiți prezenți la Craiova Jazz Festival. Mi se pare că este genul de muzică în egală măsură profund și ludic, simplu și complex, ce îmbină excelent o sumedenie de stiluri și armonii.
Să fiți sănătoși și fericiți și să începeți toamna pe ritmuri de jazz !
Diana Nedelcu
Diana, minunata descriere, bogata in informatii, descrieri si calificative si mai ales sensibila! Nu pot veni la craiova dar am inceput deja sa i ascult pe muzicieni oe youtube! Va doresc seri superbe !
Programul este atit de variat incit împacă toate gusturile !