Lucian Irimescu este unul dintre artiștii căruia îi place să se reinventeze . Arta și gândirea sa sunt într-o continuă metamorfoză și trebuie să ții pasul ca să îl înțelegi pe deplin. „1+1=1 ” este sintagma pe care Lucian Irimescu a ales-o pentru cea mai nouă expoziție a lui. Nu este o schimbare a bazei matematicii (deși îl suspectez pe Lucian că s-ar putea gândi și la asta :))), ci un fel de a caracteriza relația cu mama sa, Eleonora Gheorghiu. Este cea care l-a încurajat pe Lucian să-și urmeze visul de a deveni artist plastic iar la rândul lui, Lucian este cel care a încurajat-o pe mama lui, după ce i-a descoperit talentul, să se relaxeze prin pictură.

Lucian Irimescu și Eleonora Gheorghiu –sursa foto

Expoziția a fost una eveniment din mai multe puncte de vedere: a avut 2 vernisaje (nu neapărat că au fost 2 artiști pe simeze, ci poate că vremea a fost capricioasă sau poate că unul dintre protagoniști este mai necovențional ), s-a bucurat de un public numeros și de prezența multor tineri (o dovadă în plus că Lucian este în top ca profesor la Liceul de Arte Marin Sorescu ) și s-a remarcat prin misterioasele cutii negre închise cu lacăt (dacă nu erau tablourile clasice semnate de Eleonora Gheorghiu, începutul vernisajului ar fi rivalizat cu intrarea la un spectacol de magie)

publicul de la vernisaj (aici doar o parte)

Probabil sunteți curioși să vă povestesc ce se ascundea în cutii. Și noi, cei din public, am trăit același sentiment. Numai că așteptarea ne-a fost prelungită puțin. Cu un nou moment marca Lucian Irimescu. Știți versul ăla „Cin` se ia cu mine bine, îi dau haina de pe mine ” ? Ei, cam așa e Lucian. A făcut din nou un uriaș exercițiu de genereozitate, oferind câte o lucrare semnată de el, celor care i-au marcat într-un fel sau altul evoluția de om și artist. Spun uriaș exercițiu de genereozitate pentru că se știe foarte bine că statutul financiar al artiștilor plastici nu este unul de invidiat iar o lucrare de artă este o investiție pe termen lung. Printre cei onorați ne-am numărat și noi, eu și cu Cristi. Aici ar fi multe de spus pentru că de Lucian suntem legați cu atâtea povești, întâmplări și evenimente minunate care s-au înșirat pe mai bine de două decenii. Am fost pe aceeași lungime de undă din momentul în care ne-am cunoscut . Și am rămas la fel.

Noi trei și lucrarea pe care ne-a dăruit-o Lucian

Back to the black boxes ! A fost un happening în adevăratul sens al cuvântului pentru că momentul deschiderii cutiilor a fost inedit, a creat suspans și o mulțime de strigăte de „Oau”. Să vă las în compania unor filmulețe.

Emil Bănuți, președintele UAP Craiova, încumetându-se să deschidă una din cutii

o altă cutie, un alt mister

Fiecare cutie a avut un conținut diferit și un mesaj diferit. Interesant este că Lucian a apelat la obiecte diverse, de la jucării pentru bebeluși la supereroi din plastic, de la obiecte de cult religios la obiecte tradiționale de uz casnic, plăcuțe avertizoare, boabe de grâu într-o revărsare de belșug, etc .

Artistul și-a explicat demersul către public : a asamblat obiecte care, asociate, sar din tiparele obișnuite. El a mărturisit că a descoperit târziu supereroii, care obțin aproape totul pe repede înainte și acest fenomen este o problemă, în opinia lui. Divizarea societății se reflectă în invazia de „Criști” iar Spiderman este privit ca al doisprezecelea Apostol, ce rezolvă orice în timp record. Sincer, nu înțelegeam postările lui Lucian din social media ce semănau foarte mult cu acest happening și tânjeam după metaforele lui cromatice cu cai înaripați și personaje alegorice. Am realizat însă că este forma lui de protest în fața unei societăți alienate, tot mai lipsite de o scară de valori.

Închei întorcându-mă la celălalt unu, Eleonora Gheorghiu, pentru care culorile și modul de a le combina pe pânză au reprezentat o stare de fericire. O reflectă cel mai bine lucrările ei, care zîmbesc cromatic privitorului și luminează orice spațiu în care ar poposi.

Expoziția este încă deschisă la Galeria Arta 1, un spațiu care a găzduit atâtea evenimente gândite de artiști pentru iubitorii de frumos. Lucian Irimescu și Eleonora Gheorghiu vă propun în antiteză 2 universuri : unul alienat, strivit de consumerism, celălalt diafan, înfrumusețat de culoare. Rămâne ca fiecare dintre noi să facem alegerea .

Să fiți sănătoși și fericiți și să fiți deschiși la provocări.

Diana Nedelcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *