Mă gândeam de ceva timp la acest desert. Citisem o rețetă, pe care am avut-o ca punct de pornire, dar nu era ceva ce mi-aș fi dorit neapărat . Am „lucrat-o” o perioadă în minte, până combinația de texturi și gusturi din imaginația mea mi s-a părut perfectă. Poate sună puțin sf, dar sper că sunteți mulți care tânjiți după anumite combinații/preparate culinare, pe care într-un final reușiți să le degustați/preparați. Așadar, un desert care a ieșit așa cum mi l-am dorit : o combinație antagonică între gustul proaspăt amărui al fructelor de grepfruit și dulcele intens al caramelului, pe care nu o încercasem și nu o mai gustasem până atunci. Pe un blat cu aromă de scorțișoară, totul îmbrăcat într-o cremă fină de mascarpone. Sper că sună apetisant, despre gust vă pot spune că este de-a dreptul provocator, în special pentru cei care agreați gustul dulce-amărui .

De la ingrediente ………. la un desert dulce-amărui

Este pentru prima oară când folosesc fructele de grepfruit la prepararea unui desert. Și nu că aș face prăjituri prea des. Dar grepfruitul, prin culoare, textură și gust mi se pare că se asortează foarte bine cu toamna. Și mai cred, că acest ușor dulce amărui al lui, nu este suficient de pus în valoare de cei care folosesc fructele în diferite combinații de patiserie/cofetărie. Este adevărat, și eu i-am descoperit savoarea de câțiva ani și încerc să i-o pun valoare printr-un desert.

Și acum ingredientele pe care le-am folosit pentru o formă rotundă, cu pereți detașabili, cu diametrul de 28 cm.

  • pentru caramel, cca 250 gr de zahăr
  • 2 fructe de grepfruit
  • pentru blat: 4 ouă, 150 gr de zahăr, 200 gr de făină, 125 gr unt 80 % grăsime, esență de vanilie, 1 linguriță rasă de praf de copt, 1 linguriță rasă de scorțișoară,
  • pentru crema de mascarpone: 250 gr de mascarpone, 2 ouă, 40 gr de zahăr, esență de vanilie
  • buline de ciocolată neagră pentru decor

Pentru început am curățat fructele de coaja groasă, dar și de învelișul alb, până la pielița subțire. Am tăiat felii rotunde și m-am străduit să aibă aceeași grosime. Este cea mai migăloasă operație, dar așa vă exersați răbdarea :))

Am trecut de la cea mai migăloasă la cea mai delicată operație : prepararea și turnarea în formă a caramelului. Spun delicată, pentru că trebuie să aveți grijă să nu se ardă zahărul și să vi se prindă pe vasul în care îl topiți. Eu prefer să îl topesc pe un foc moderat și să mestec tot timpul cu o spatulă. Am reușit să trec cu bine de asta și apoi l-am turnat în forma cu pereți detașabili, străduindu-mă să distribui uniform caramelul pe toată suprafața. Aproape am reușit :)). Până nu se întărește de tot, trebuie să așezați cu atenție feliile de grepfruit deasupra.

Etapele astea mai complicate fiind depășite, am trecut la prepararea blatului. Am mixat ouăle cu zahărul, adăugând esența de vanilie și apoi am adăugat treptat, amestecând cu o spatulă, făina în care încorporasem în prealabil praful de copt și scorțișoara. Apoi am adăugat încetișor untul pe care l-am topit mai întâi la foc mic . Am turnat amestecul ușor peste feliile de grepfruit și l-am băgat în cuptorul, pe care îl încălzisem 5-10 minute . Timpul de coacere este undeva la 40 de minute, dar proba scobitorii e sfântă. Am scos din cuptor un blat auriu, ce crescuse uniform, fără denivelări. Am răsuflat ușurată pentru această nouă izbândă

Cât s-a copt blatul, am preparat crema de mascarpone care este aceeași din rețeta de la tiramisu. Am separat gălbenușurile și le-am mixat cu zahărul și câteva picături de esență de vanilie, pentru aromă. Peste acest amestec am adăugat mascarpone (pe care l-am scos din timp din frigider, pentru a fi ușor de mixat) și l-am încorporat ușor cu o spatulă. Separat am bătut albușurile spumă și apoi le-am turnat și amestecat cu atenție în amestecul anterior. Crema am băgat-o în frigider, până s-a copt și răcit blatul.

Blatul l-am răsturnat și desprins din formă. Fructele se caramelizaseră și arătau ca niște flori îmbujorate de toamnă . Le-am acoperit cu o mantie alb gălbuie, crema de mascarpone, și apoi am presărat mai multe buline de ciocolată neagră. Am lăsat să se pătrundă fructele caramelizate cu crema de mascarpone pentru câteva ore la frigider.

Rezultatul a fost peste așteptări. Un desert cum nu mai gustasem până atunci, dulce amărui, cu un blat cu aromă de scorțișoară . Am avut inspirația de a folosi un fruct mai puțin folosit la prăjituri, grepfruitul, dar vă asigur că alături de caramel se pun reciproc în valoare și își potențează aromele. Sper să îl încercați și să îl degustați alături de cei dragi .!

Diana Nedelcu

2 Thoughts on “Desert cu grepfruit în caramel și cremă fină de mascarpone”

  • Sunt sigura ca este foarte buna, atat de bine este descrisa asortarea cu toamna si toata dinamica etapelor, ca ii simt si aromele si gustul ! Bravo pentru prezentare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *