„Când sorbiţi vinul din cupe amintiţi-vă că beţi din sângele viţei de vie, puterea pamântului şi eternitatea soarelui.”

Alexandru cel Mare

Marele conducător macedonean a reușit să spună în câteva cuvinte povestea acestei licori, vinul, care de mii de ani aduce oamenii împreună, le revitalizează spiritul și pofta de viață. Vinurile de la Domeniile Franco-Române ne-au reunit pe noi bloggerii la un nou eveniment din seria Branzeturi cum se… cuVin, organizat de Asociația Bloggerilor Olteni și DictionarCulinar.ro, care a atins acum borna de 50 de întâlniri. Un număr deloc de neglijat pentru varietatea vinurilor și brânzeturilor degustate de-a lungul timpului și al persoanelor cu diferite vârste, gusturi și principii care s-au bucurat de aceste asocieri.

foto: Daniel Botea

Liantul acestor evenimente rămîne Daniel Botea, președintele ASBO, el însuși un pasionat degustător de vin și brânză, care merită toată admirația pentru perseverență și organizare, iar cei care au inițiat proiecte și s-au străduit să le mențină în timp, știu despre ce vorbesc.

foto: Ion Mihăescu

Domeniile Franco-Române -locul unde s-a produs primul vin bio din România

De ce Domeniile Franco-Române ? Pentru că povestea a început cu un francez pasionat de vinuri, Denis Thomas, originar din Burgundia, care în anul 2000, a cumpărat o plantație viticolă de 45 ha, în zona Dealu Mare, între Gura Vadului şi Săhăteni. Se simțea cumva ca acasă pentru că terroirul din acest spațiu se asemăna cu cel din Burgundia natală și astfel a creat prima plantaţie viticolă BIO din România. Șase ani mai târziu, în 2006, printr-un efort comun al specialiștilor români și francezi, la Domeniile Franco-Române s-a produs primul vin certificat BIO din România (certificare Ecocert) – vin românesc cu „spirit” franțuzesc.

Din 2020, plantația viticolă Domeniile Franco-Române a fost preluată de un grup de investitori români și a fost extinsă cu încă 40 de hectare. Noua suprafață este cunoscută de către localnicii din zona Gura Vadului ca „Domeniile Persu-Eminescu” și are o poveste cu nume sonore, ce pornește de la început de secol XIX. Proprietatea a fost deţinută înainte de Primul Război Mondial de străbunicii lui Mihnea Olariu (unul dintre actualii investori) : Alexandru Persu – inginer agronom, fost primar al comunei Tohani şi Ecaterina Eminescu – nepoata poetului Mihai Eminescu. Se spune că cei doi au fost cununați de primarul din Mizil de la acea vreme (care ar fi fost și sursă de inspirație pentru personajul lui Caragiale Conu Leonida din „Conu Leonida față cu reacțiunea” ) și le-ar fi făcut drept cadou de nuntă această vie de 40 de hectare. Păi să nu fii curios să deguști vinurile din via cu o asemenea poveste ?

Ce perechi de vinuri – brânză am degustat ?

Revenind la întâlnirea noastră găzduită de Restaurantul C House Milano, care a avut în prim plan vinurile de la Domeniile Franco-Române și brânzeturile de la Delaco – Fan Brânză, pot să vă spun că a fost un adevărat maraton al degustării, pentru că am fost provocați să încercăm 7 asocieri diferite între vin și brânză. Povestitor în materie de vinuri a fost Mihai Frîncu, reprezentantul Domeniilor Franco-Romane iar detaliile despre brânzeturi ni le-a dat Daniel Botea, degustător autorizat.

Mihai Frîncu – reprezentant Domeniile Franco-Romane

Așadar, ce am degustat:

  • DFR Feteasca Alba Bio 2021 + Aperifrais Ile de France,
  • Vigneron Sauvignon Blanc Bio 2021 + Camembert Ile de France,
  • Vigneron Chardonnay Bio 2021 + Havarti Castello,
  • DFR Sauvignon Blanc si Tamaioasa Romaneasca Bio 2021 + Cascaval Sofia Delaco,
  • Arrogance alb demisec 2021 + Emmentaler Delaco,
  • Arrogance Rose sec Bio 2021 + British Cheddar Delaco D’Exceptie,
  • Vigneron Pinot Noir Barrique Bio 2018 + Grana Padano Delaco D’Exceptie.

foto Ion Mihăescu

5 vinuri albe, un rose și un vin roșu. Un registru bogat de vinuri albe, din soiuri de struguri românești și franțuzești, proaspete, cu arome florale și de citrice, vinuri lejere de primăvară-vară, a căror tărie alcoolică se apropie de 14%. A urmat un roze ușor, nu foarte pregnant, din gama Arrogance iar seara a încheiat-o un Pinot Noir din 2018, vin roșu cu gust intens de prune uscate și fructe de pădure. Pe lângă bucuria gustului, ce am remarcat și admirat la vinurile de la Domeniile Franco-Române este designul special al sticlelor din gama Arrogance, care nu au etichetă. Sticlele sunt produse în Franța și serigrafiate la Oradea, iar reprezentanții cramei au încercat să le recupereze din piață pentru a le refolosi. Inițiativă excelentă și aproape unică în domeniu, dar nu neapărat încununată de succces deoarece sticlele sunt atât de speciale, încât mulți consumatori au preferat să le păstreze.

foto Daniel Botea

Asocierea care m-a cucerit : voluptuosul Chardonnay și mătăsoasa Havarti

Sunt o fană declarată a vinurilor rose și roșii. Cred că au mai multă personalitate, sunt mai aromate iar nuanțele lor de roz până la roșu rubiniu sunt deosebit de plăcute ochiului. Dar la această degustare m-a cucerit un vin alb: Vigneron Chardonnay Bio 2021. A fost „dragoste” de la prima înghițitură pentru că l-am simțit plin şi voluptuos, cu un echilibru excelent între zahăr (5.01 g/l), alcool (14,2%) şi aciditate (5.92 g/l). De un galben pai, strălucitor, are o aromă ce te poartă spre fructe galbene coapte, flori de primăvară și citrice dulci amărui .

foto Ion Mihăescu

Gustul acestui Vigneron Chardonnay Bio 2021 a fost potențat de Havarti Castello, o branza daneză aromată și cremoasă, obținută din lapte de vacă. Mi s-a părut combinația perfectă a serii și de altfel, nu este prima dată când această brânză este în topul preferințelor mele.

Ce am ales din meniu

O seară în care am degustat 7 feluri de brânză a fost mai mult decât „sățioasă” pentru mine . De aceea am ales din meniul restaurantului Zuppa Crema di Funghi, un preparat ușor dar destul de consistent. În plus, gustul intens de iarbă și pământ reavăn al ciupercilor s-a asociat excelent cu Arrogance Rose sec Bio 2021.

Zuppa Crema di Funghi

Un clinchet de pahare cu roseul din dotare

Seară maraton cu 7 vinuri de la Domeniile Franco-Române și 7 tipuri de brânză de la Delaco. 7 asocieri diferite între vin și brânză, cu o multitudine de arome . Dar mai presus de toate o seară caldă de final de martie, cu oameni deschiși, care iubesc vinurile și buna dispoziție !

Să fiți sănătoși și fericiți și să vă bucurați de mâncărurile și vinurile alese !

Diana Nedelcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *