Pentru prima oară am degustat vinurile de la Crama Rădăcini într-o ambianță specială, Casa Romanescu, cu un prilej deosebit, 10 ani de la primul Craiova Blog Meet, și am făcut un coup de foudre pentru spumantele lor . De această dată degustarea Rădăcini Wines a cuprins cu totul alte vinuri și a fost însoțită de brânzeturi de la Delaco- un motiv în plus ca seara să fie inedită. Evenimentul s-a înscris cu nr.44 în seria Brânzeturi cum se cuVin, și a fost organizat de Asociația Bloggerilor Olteni (ASBO) și DicționarCulinar.ro .

A fost un bun prilej să o reântâlnesc pe Crina Scorțanu, director național Rădăcini Wines, care, deși trăiește în Bacău, s-a adaptat excelent printre olteni. Le-a povestit pe scurt celor care erau la prima întâlnire cu Rădăcini Wines, unde este poziționată crama, ce soiuri cultivă și ce vinuri produce . Cu o istorie cu puțin peste un deceniu, Crama Rădăcini a fost fondată în Republica Moldova, unde se cultivă pe 3 suprafețe viticole fragmentate de văi, râuri mici și păduri de stejar și tei, ce își pun amprenta asupra microclimatuui, soiuri de struguri autohtone dar și străine. Rădăcini Wines produce spumante și vinuri liniștite și are o capacitate de îmbuteliere de 6000 de sticle/oră, exportând în peste 20 de țări, cu mare succes pe piața asiatică.

Crina Scorțanu – director național Rădăcini Wines

A fost o seară cu 5 „experiențe” vin-brânză, fiind provocați să degustăm 2 spumante și 3 vinuri de la Rădăcini, în asociere cu 5 brânzeturi de la Delaco, partenerul tradițional al evenimentelor Brânzeturi cum se cuVin. Cele 5 licori bahice au fost prezentate de Lenu și Narcis Neagoe, 2 împătimiți ai vinurilor, ei înșiși producători. Prezentarea brânzeturilor a revenit, ca de obicei, în sarcina lui Daniel Botea, președintele ASBO.

Cele 5 „experiențe” Rădăcini Wines & Delaco Cheese

1. Spumant Roze Metier metoda traditionala asociat cu Camembert Ile de France

Degustarea a fost deschisă de un spumant brut, roze obținut din Sauvignon Blanc (45 %) și Pinot Giorgio (55 %) . Spumantele au fost prezentate de Lenu care a și mărturisit cu patos „Bulele e viața mea” (fără doar și poate, declarația serii :)) ). Lenu ne-a povestit despre despre tehnologiile de obținere a spumantelor, informații inedite și superinteresante pentru mine. Așadar, metoda tradițională Champenoise, prin care a fost obținut și Roze Metier degustat de noi, are deja e rezonanță bine cunoscută, spumantele obținute fiind asociate cu ocaziile speciale .

un pahar de spumant este însoțit tot timpul de o ocazie specială

Istoria spumantelor se scrie de la începutul secolului XVI, pionieri fiind călugării benedictini de la Biserica Saint-Hilaire de lângă Carcassonne. Un secol mai târziu omul de știință englez Christopher Merret  a prezentat Societății Regale un procedeu superior de producere a vinurilor spumoase în care detalia această metodă. Cel care și-a legat numele de Champenoise este însă călugărul benedictin Dom Pierre Perignon care a fost chelar al Mănăstirii Hautvillers din Marne (deținea cheile și era răspunzător de cramele mânăstirii). Se spune că Dom Perignon a fost adus în 1668 la mânăstire pentru a scoate bulele din sticlă (erau foarte multe accidente cauzate de explozia sticlelor de spumant). În urma unor ani de muncă susținută, a pus la punct principiile fabricării șampaniei, care se aplică și azi. Tot lui Dom Perignon i se atribuie mai multe premiere în acest domeniu: producerea unui vin alb din struguri roșii, amestecarea strugurilor din diverse podgorii pentru obținerea unor vinuri de calitate superioară, introducerea dopului de plută pentru închiderea sticlelor de băutură, modificarea formei sticlelor de șampanie și folosirea unor materiale mai groase pentru a preveni exploziile cauzate de acumularea de dioxid de carbon. Încheind călătoria prin istorie și întorcându-mă la ceea ce am degustat, Spumantul Roze Metier este un vin fin, cu arome florale, puțin cam sec pentru gustul meu. A fost asociat cu Camembert Ile de France, o brânză cremoasă, cu textură catifelată.

2.Rădăcini Merlot rose asociat cu British Cheddar Delaco D’Exceptie

Un Rose tânăr, fresh, excelent de savurat la piscină sau în serile de vară cu prietenii. Cu 13, 5 % alcool (a fost cel mai alcoolic vin al serii), vinificat din Merlot, este un vin în care se simt arome de piersică și citrice, în special grepfruit. A fost asociat cu British Cheddar, din seria Delaco D’Exceptie, cea mai cunoscută brânză din Marea Britanie. Este o brânză oranj, care s-a asortat cromatic cu vinul, cu o textură fermă, dar care se topește instant în gură și cu aromă de fructe oleaginoase, în special alune și nuci.

3.Fiori Viorica alb asociat cu Emmentaler Delaco

A treia „experiență” a serii a reunit un vin alb din Gama Fiori, produs dintr-un soi autohton cu un nume ce în România a vândut bine în ultima campanie electorală – Viorica (soiul este unul aromat și a fost obținut în Republica Moldova dintr-un soi italian Aleatico și un hibrid Seibel ) și brânza Emmentaler Delaco. Vinul are 13% alcool, este sec, cu arome de flori de câmp și iarbă proaspăt cosită. Brânza Emmentaler a fost produsă pentru prima oară în Elveția și este marketată foarte bine datorită găurilor sale (eu o numesc brânza Tom și Jerry :)), pentru că în celebrul desen animat am văzut-o prima oară ). Are o textură ușor elastică și un gust dulceag.

4.Vintage Cabernet Sauvignon asociat cu Grana Padano Delaco D’Exceptie

De la un vin alb, galben pai am trecut la un rubiniu intens – cabernet sauvignon, considerat regele vinurilor. Vintage Cabernet Sauvignon de la Rădăcini este un vin taninos, cu 13% alcool, cu arome de cireșe amare și prune uscate. A fost servit cu Grana Padano Delaco D’Exceptie, o brânză tare, ușor sfărâmicioasă, potrivit de sărată și dulceagă.

Cele 4 vinuri și-au spus cuvântul asupra poftei noastre de mâncare și ca urmare, am optat pentru o pizza Caprriciosa din meniul restaurantului Trattoria Il Calcio Craiova. Nu refuz niciodată o pizza, în special când are multe din ingredientele mele preferate: prosciuto crudo, parmezan și rucola.

pizza Caprriciosa

Și cum la vinul roșu s-a instituit așa o tradiție să dăm noroc, nu am ratat nici acum un astfel de moment . Clinchetul de pahare atrage tot timpul energie și bună dispoziție.

5.Spumant Roze Dulce asociat cu Gorgonzola Delaco D’Exceptie – o „experiență” de neuitat

Ultima „experiență” a serii a fost de departe ALEASA mea. Și asta pentru că îmi plac spumantele și ador deserturile (recunosc, felul meu preferat de mâncare ). Așa că un spumant dulce și cu o culoare de un roz ușor prăfos m-a cucerit din prima. Din cele povestite de Lenu, acesta a fost obținut prin metoda Charmat (sau a rezervorului), practic metoda modernă de producere a spumantelor. Vinul de bază (în cazul de față Merlot), la care se adaugă zahăr și drojdii speciale, este introdus într-un rezervor sub presiune unde are loc a doua fermentație. După câteva luni, vinul este filtrat și îmbuteliat sub presiune. Această metodă este mai rapidă și cu costuri și pierderi mai mici decât Champenoise, și se folosește pe scară largă pentru obținerea spumantului Proseco. Revenind la Spumantul Roze Dulce de la Rădăcini Wines, imaginați-vă o dantelărie fină de bule într-un pahar ( se spune că într-un pahar se pot rostogoli peste 1 milion de bule cu viață efemeră) ce bucură ochiul și auzul (acel susur șoptit al biluțelor de dioxid de carbon ce se sparg ușor). Apoi a fost rândul papilelor gustative să-mi fie răsplătite cu o aromă intensă fructată, de zmeură și cireșe. Într-un cuvânt, un spumant de VACANȚĂ. A fost asociat prin contrast cu Gorgonzola Delaco D’Exceptie , vedeta brânzeturilor cu mucegai albastru din Italia, o brânză cremoasă, cu gust puternic, picant, având PERSONALITATE. O „experiență” PROVOCATOARE.

Și pe lângă toate informațiile inedite despre tehnologiile de obținere a spumantelor, am învățat și cum se deschide o astfel de sticlă, simplu și fără incidente. Se înclină sticla la 30 de grade, se desface de 6 ori cheia de sârmă și apoi se răsucește ușor sticla ținându-se de dop, până se aude un fâsâit subtil .

Am avut parte de o seară de vară minunată în care am aflat lucruri noi și m-am bucurat de o ambianță plăcută. Cum altfel, când am degustat atâtea vinuri interesante, diversificate ca arome și compoziție? Sunt sigură că Rădăcini va prinde tot mai mult teren printre olteni. Și ce dovadă mai bună vreți decât veselia noastră generalizată de la final, în care vă rog să remarcați că eu am o fustă creață, creațăă :))

Să fiți sănătoși și fericiți și să nu ratați niciodată vinurile bune și oamenii de calitate !

Diana Nedelcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *