Cei care ați copilărit în perioada comunistă nu se poate să nu fi avut în sufrageria voastră, a vreunei mătuși sau vecine, o vitrină cu servicii de pahare, cești și bibelouri. De fapt, cred că era un fel de “must have” al epocii deoarece și modelele de pahare sau bibelouri erau cam aceleași (economia comunistă era una închisă, nu puteai să speri la prea multă diversitate).

            Vitrina din sufrageria noastră era una cu geamuri “zornăitoare”, care scoteau zgomote înfricoșătoare de fiecare dată cînd mă apropiam de ea. Urmau apostrofările mamei (“fii și tu mai atentă, într-o zi o să-ți cadă geamurile astea în cap”). Paharele (de cristal alb și roșu, de vin, șampanie, lichior) sau ceștile (de ceai sau cafea, unele delicate, altele colorate) erau scoase din acest lăcaș doar când aveam musafiri sau când se făcea curățenie generală.

            Ca urmare, când mă înghesuiam să prind și eu un pahar din vitrină la mesele festive, îl foloseam cu o oarecare teamă, să nu îl sparg și să o necăjec pe mama. Poate de aceea, când am plecat de acasă, în studenție și mai apoi, la casa mea, am preferat să beau orice licoare, mai mult sau mai puțin alcoolică, din pahare simple, de duzină.

            În urmă cu câțiva ani, când am început să particip la degustările de vinuri organizate de ASBO și în același timp am derulat (printr-un proiect european) o serie de cursuri pentru somelieri și ghid de vinuri, am înțeles cât de mult înseamnă calitatea și claritatea sticlei din care e confecționat un pahar pentru punerea în valoare a calităților unui vin.

            Așa că am început să beau vin din elegantele pahare cu picior din vitrina mamei și să îmi achiziționez un set profi pentru acasă. Acum, propunerea lui Daniel de a pătrunde în universul cristalurilor de Bohemia, m-a provocat să aflu mai multe despre această sticlă aparte.

            După cum este și denumirea, cristalurile de Bohemia se produc în atelierele din Boemia și Silezia, regiuni ale Cehiei. Tradiția de prin partea locului este multicentenară, primele dovezi arheologice datând de la jumătatea secolului XI. Faima acestor cristaluri s-a datorat în primul rând calității și clarității sticlei dar și tehnicilor manuale de gravare și pictare a obiectelor obținute.

sursă foto

            Candelabrele confecționate din cristal de Bohemia se numără și acum printre punctele de atracție ale unor obiective turistice de rang înalt : Scala din Milano, Teatro dell’Opera din Roma, Palatul Versailles, Muzeul Ermitaj din Sankt Petersburg,  Palatul Regal din Riad.

sursa foto

            Dar cele mai răspândite obiecte din cristal de Bohemia rămân paharele, fie că sunt de vin, șampanie, whisky sau lichior. Aici, specialiștii spun că pentru a deveni cristal, sticla trebuie să aibă în componența sa un procent ridicat de  plumb, în timp ce tipurile de sticlă “ordinare” au în componență calciu.

Dacă vreți să achiziționați obiecte de cristal, le puteți găsi la Charisma. Trebuie să urmăriți ca pe etichete să apară  mențiunea  „24% PbO” (asta înseamnă că sticla respectivă conține cel puțin 24% plumb) Din seria “scump dar merită” este cristalul de lux unde concentrația de Pb se înscrie în limita 30-36%.

sursă foto

 Pentru a  alege un set de pahare de cristal Bohemia,  trebuie să țineți cont de claritatea, strălucirea, greutatea și sunetul emis de acest tip de sticlă. Claritatea este uimitoare (nu degeaba mai toate reclamele la apă plată folosesc comparația “apă pură ca cristalul”) iar strălucirea unui curcubeu de culori atunci  când lumina se reflectă prin obiectele de cristal este o încântare pentru cei ce folosesc astfel de pahare. Despre sunet, nu trebuie decât să vă gândiți la cel scos de lovirea unui cuțit de pahar, ce preceda celebrele toasturi din filme și care a dat un epitet la fel de celebru – “cristalin”, iar cercul se închide din nou.În ce privește greutatea, un pahar de cristal de Bohemia veritabil este mai greu decât cele obișnuite, având în vedere conținutul mare de plumb.      

sursa foto

La toate aceste calități, la cristalurile de Bohemia se adaugă manufactura. Indiferent că sunt obiecte de decor sau pahare, fiecare dintre aceste “bijuterii” de sticlă se remarcă prin design, eleganță și frumusețe.

sursă foto

Toamna se numără bobocii, dar cel mai bine paharele de vin. Încep petrecerile cu prietenii și cu toți cei dragi ai casei, Și ce e mai frumos să bei un vin bun, să toastezi în cinstea celor prezenți,  în clinchet de pahare. De pahare din cristal de Bohemia, pentru a se bucura toate simțurile.  

Diana Nedelcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *