Deseori fac lobby pentru persoanele/evenimentele/lucrurile care îmi plac. Chiar dacă nu dețin adevărul absolut și nu mă consider un etalon, mă simt datoare să le împărtășesc celorlalți din experiențele care îmi aduc plusvaloare, în ideea de „a da mai departe” informația. Și pentru Nasty îmi doresc să fac lobby pentru că filmul scoate la lumină și reunește fragmente din cariera de sportiv a lui Ilie Năstase. Sincer, prima reacție a fost de a nu mă duce la avanpremiera filmului, găzduită de Inspire Cinema Vip Electroputere, deoarece scandalurile de presă în care fusese implicat în ultimii ani Ilie Năstase, distonau cu fairplay-ul din sport. M-a atras însă formatul filmului, acela de documentar și faptul că din echipa regizorală face parte Tudor Giurgiu, ale cărui proiecte cinematografice scot la iveală file prăfuite sau neștiute din istoria noastră recentă. Din fericire, nu m-am înșelat : Nasty readuce în prim plan personalitatea unui sportiv care crea spectacol pe terenul de tenis și umplea arenele de spectatori în anii 70 – Ilie Năstase
Deși este un documentar, filmul are un ritm ce rivalizează cu meciurile din arenă . Este montat în stilul newsalert, cu fragmente din meciuri și interviuri cu mari nume ale tenisului și sportului internațional . Alături de Ilie Năstase, vorbesc despre Nasty prietenul și coechipierul lui, Ion Țiriac (de altfel, unul dintre principalii finanțatori ai filmului), John McEnroe, Boris Becker, Billie Jean King, Jimmy Connors, Bjorn Borg, Rafael Nadal, Sam Smith, Nadia Comăneci, Gheorghe Hagi, Virginia Ruzici. Țiriac îl numește „omul cu două inimi”, Boris Becker l-a caracterizat ca „enterneinerul nr.1”, Billie Jean King crede că „atinge inimile și mințile oamenilor” iar Nadal îl consideră „unul dintre marile genii ale sportului nostru”. Când asculți mărturiile tuturor acestor coloși ai sportului și vezi imaginile în care Nasty joacă tenis cu un talent inimaginabil și în același timp se joacă cu nervii arbitrilor și coechipierilor, realizezi că Ilie Năstase a fost primul nr.1 din clasamentul ATP.
Alături de Tudor Giurgiu, care este și coproducător împreună cu Cosmin Hodor, regia filmului este semnată de Cristian Pescariu și Tudor D.Popescu, care au fost prezenți și la avanpremiera filmului de la Craiova. Cei doi tineri regizori au mărturisit că acest proiect a necesitat o muncă uriașă : peste 1000 de fișiere de arhivă, deplasări în multe locații din lume pentru interviuri, montajul care s-a derulat pe o perioadă de peste doi ani. Cristian Pescariu și Tudor D.Popescu au precizat că toți marii tenismeni intervievați au fost încântați să apară în film și să vorbească despre Ilie Năstase. Martina Navratilova și Chris Evert Lloyd și-au exprimat acordul deasemenea să dea interviuri dar a existat o nesincronizare a programului echipei de filmare cu cel al celor două mari tenismene. Pentru cei doi tineri regizori, Ilie Năstase a rămas la fel de imprevizibil în fața camerei de luat vederi ca și în tinerețe, când era pe terenul de tenis.
După avanpremiera filmului de la Craiova, alături de Cristian Pescariu și Tudor D.Popescu
L-am întrebat pe Cristian Pescariu care este povestea afișului filmului . Mi-a spus că au preluat ilustrația unui articol despre Ilie Năstase, apărut în revista Playboy. Dacă o să vedeți filmul, și ar fi păcat să nu o faceți, o să sesizați că afișul tușează unul dintre gesturile pentru care Ilie Năstase a rămas în istoria tenisului ca Nasty.
Filmul nu îl pune în prim plan doar pe Nasty cel care avea publicul la picioare ci atinge și un subiect delicat care a iscat mari valuri în lumea tenisului mondial: declarațiile rasiste pe care Ilie Năstase le-a făcut la adresa Serenei Williams. Luat ca întreg, documentarul este un proiector pe o perioadă de glorie a unui mare sportiv român. Filmul este dinamic, are momente de umor și chiar de suspans, și bineînțeles multă emoție. Mergeți la cinema să vedeți Nasty și o să îl descoperiți pe Ilie Năstase așa cum nu îl știați.
Diana Nedelcu